MORH potpisao ugovor o kupnji dva kanadera za 62,2 milijuna dolara

MINISTAR obrane Berislav Rončević je u ime Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) s kanadskom tvrtkom Bombardier potpisao Ugovor o nabavi dva protupožarna zrakoplova CL-415, objavljeno je na stranicama MORH-a.

Prema ugovoru, prvi zrakoplov treba biti preuzet unutar 30 dana od 31. siječnja 2009. godine, uz mogućnost produženja spomenutog roka za vrijeme potrebno za izvršenje dogovorenih modifikacija na zrakoplovu (spreman za sezonu 2009.).

Drugi zrakoplov treba biti preuzet unutar 30 dana od 30. studenog 2009. godine, uz istu mogućnost produženja, a mora biti spreman za protupožarnu sezonu 2010.

Cijena dvaju zrakoplova CL-415 je 52,6 milijuna američkih dolara (26,3 milijuna po zrakoplovu), a njihova pripadajuća oprema košta dodatnih 9.581.942,47 dolara. Dakle, ukupni iznos nabave je 62.181.942,47 dolara. Cijena je fiksna tijekom cijelog razdoblja važenja ugovora, te ne podliježe promjenama koje su rezultat ekonomskih kretanja. Od ukupne cijene, Hrvatska će 15 posto isplatiti do 15. siječnja 2008., a ostatak u obrocima do studenog 2009. godine.

"Obostrano zadovoljstvo"

Nakon potpisivanja uslijedilo je kraće obraćanje novinarima čelnika dvaju izaslanstva, ministra obrane Berislava Rončevića i potpredsjednika tvrtke Bombardier Dereka Gilmoura.

"Ugovor je realizacija zaključka Hrvatske vlade iz ljetnih mjeseci ove godine, da ćemo dopuniti svoje tehničke kapacitete u provođenju programa protupožarne zaštite. Također, temeljem netom potpisanog ugovora, sa firmom Bombardier Hrvatska će pristupiti zaključenju ugovora o najmu dva kanadera već za sljedeću protupožarnu sezonu. Cijena najma još nije dogovorena", rekao je ministar Rončević. Na kraju je izrazio zadovoljstvo vrlo kvalitetnom suradnjom s Bombardierom i brzim rokovima isporuke.

Derek Gilmour je pregovore koji su prethodili potpisu ugovora ocijenio "vrlo profesionalnim s obje strane" i zahvalio ministru na povjerenju koje je ukazano njegovoj tvrtki.

I.M.
Foto: MORH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara