MORH prevario branitelje: Umjesto braniteljima, stanovi dodijeljeni magistrima bez ratnog staža

NAKON što je Index.hr obznanio postojanje “zelenih ugovora”, MORH je  reagirao priopćenjem za javnost u kojem stoji kako je većina branitelja zbrinuta do 1996. godine, a da je dio njih na stambenim listama utvrđenim prema novom Pravilniku iz svibnja 2001.

Uz to, Ministarstvo tvrdi kako se do sada pripadnici Gardijskih brigada nisu žalili na kriterije stambenog zbrinjavanja. Upravo to priopćenje Ministarstva navelo je branitelje da nam se jave tvrdeći kako Ministarstvo laže.

Prema Pravilniku iz svibnja 2001. sastavljena je lista od ukupno 9.649 zahtjeva za stambeni kredit. Branitelji koji su nam se obratili užasnuti su kriterijima na osnovu kojih je ta lista načinjena. Način na koji je obznanjena opet ukazuju na prijevaru te namjerno izbjegavanje preuzetih ugovornih obaveza.

Datum izdavanja “Liste stambenih potreba djelatnika  MO I OS RH u 2002.” je 31. 01 2002. Ispod datuma stoji naputak : “ Nakon uvida  u ukupan broj bodova na listi s pregledom broja bodova po svakom kriteriju djelatnik ima pravo u roku od 8 dana službenog objavljivanja liste, a najkasnije do 20. veljače 2002., zatražiti izmjenu podataka koji utječu na priznati broj bodova”.

Iz povjerljivih izvora Index.hr saznaje da se navedena lista, iako je istaknut datum izdavanja 31. 01. u Upravi službe za stambene poslove  pojavila tek 11. veljače, a postrojbama proslijeđena tek krajem tjedna tako da nije bilo mogućnosti prigovora zbog naputka o roku eventualnih prigovora kojim je kao krajni datum predaje prigovora određen 20. veljača.

Najveći bijes branitelja ipak je izazvao kriterij bodovanja.

Prema tom kriteriju osobni čin donosi najviše bodova tako npr. bojnik dobiva 2400 bodova a razvodnik 0 bodova. Drugi kriteriji su :

a) pripadnost MO i OS RH od 1. 06. 1990.. do 30. 06 1996.- 120 bodova za godinu
b) pripadnost MO i OS RH od 1 07. 1996 nadalje-               -   80 bodova na godinu
c) radni staž izvan sustava MO i OS RH    -   60 bodova na godinu

Ostali kriteriji su stručna sprema gdje se SSS boduje sa 120 bodova pa sve do maksimalnih
600 za magisterij, broj članova obitelji, invalidnost te deficitarnost struke.

Upravo taj način bodovanja doveo je do paradoksalnih situacija.

Tako među prvom šezdesetoricom na listi su svega tri pripadnika Gardijskih brigada, dok većinu ostalih čine pripadnici razno raznih uprava, zapovjedništva te logističkih postrojbi koji su već odavno trebali imati riješeno stambeno pitanje i prema godinama biti u mirovini

Navest ćemo nekoliko interesantnih slučajeva.

13. Vlado Taborsky 61 godina, ratni staž 19 mjeseci, 4 člana obitelji, postrojba: 303. logistička baza

27. Ljubo Vukasović 63 godine, ratni staž 14 mjeseci, postrojba: Uprava za graditeljstvo i zaštitu okoliša.

I najzanimljiviji:
53. Bojnik Damjan Kraljavić bez ratnog staža, ali sa 2400 bodova na osnovu čina, 353 boda u OS nakon rata sve zajedno 5 120 bodova i ono najvažnije, postrojba: Uprava za gospodarenje nekretninama (koja je nadležna stambeno zbrinjavnje djelatnika MORH-a.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se sada pitanje gdje su potpisnici zelenih ugovora i ostali pripadnici Gardijskih brigada?

Kao što svi znamo gardisti su ratovali i nisu darivani činovima kao zaposlenici u raznim upravama i uredima, te se zbog same te činjenice, s obzirom na to da je osobni čin najvažniji kriterij, nalaze na začelju liste.

Stoga imamo na 8.540 mjestu npr. dvojicu pripadnika Mladena Paradia i Darka Mučnjaka 1. Gardijske brigade i potpisnike zelenih ugovora koji su u ratu proveli svaki po 4 godine i 9 mjeseci koji nemaju čina te na osnovu toga ni bodova po toj osnovi pa im je zbir bodova 1.135.

Malo matematike i zaključak nam se sam navodi.

Povoljne kredite s rokom otplate od 35 godina za stambeno zbrinjavanje Taborskog, Vukasovića, Kraljevića te njima sličnim slučajevima otplaćivat će njihovi unuci, dok Paradia i Mučnjak nikad neće dobito povoljan kredit.

Povoljne kredite koje im je nekada država garantirala dobit će danas neki apsolvent medicine koji nakon doplomiranja  pristupi OS RH  da skupi pripravnički staž.

Temeljem same stručne spreme slijeduje ga 480, zatim temeljem čina koji dobiva na osnovi stručne spreme dodatnih 720 što sve zajedno čini 2000 bodova i prvog radnog dana pretekao je gore navedene pripadnike 1. Gardijske brigade koji su već 12 godina pripadnici Gardijske brigade.

Paradiji i Mučnjaku najvjerojatnije sljeduje umirovljenje uz mirovinu od približno 1.400,00 kuna, što im neće biti dovoljno niti za plaćanje podstanarskog stana, a kamoli ostalih životnih troškova. Izdvojili smo samo dvojicu gardista od 6,000 s pravom na stambeno zbrinjvanje koliko ih prema izjavi bivšeg Ministra obrane Joze Radoša ima.

Problem koji Ministarstvo obrane pokušava minimalizirati ipak je velik, jer država se naprosto odriče najzaslužnijih građana, ukida im zakonska prava i ne poštuje ugovorne obaveze.

Istaknimo, branitelji ne traže besplatne stanove niti bilo kakve darove ili posebne benificije, već samo omogućavanje  povoljnog stambenog kredita kojim bi riješili svoje osnovno egzistecionalno pitanje.

Zanimljiva je šutnja i nereagiranje onih koji se barem deklarativno najviše zalažu za prava Hrvatskih branitelja, HIP-a i Stožera za zaštitu digniteta DR, kao i svih Braniteljskih udruga.

Na naše pokušaje da dobijemo izjavu o pitanjima “zelenih ugovora”, kao i stambenih lista naišli smo na šutnju i odbijanje bilo kakve komunikacije.

Takva reakcija navodi nas na zaključak da je braniteljska populacija prepuštena sama sebi, a svima onima kojima riječi Hrvatski branitelji ne silaze iz usta, branitelji služe samo za korištenje u političke svrhe.

Zoran Žukina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara