MORH zataškao: Afganistanski pobunjenici izrešetali helikopter s hrvatskim instruktorima!

Foto: Wikipedia

HELIKOPTER Afganistanske narodne armije u kojem su bila i trojica hrvatskih instruktora, među njima i jedan visoki časnik, našao se na meti afganistanskih pobunjenika.

Situacija nije bila nimalo banalna i bezopasna. Vatra iz malokalibarskog oružja pogodila je, kako doznajemo, neke od vitalnih sustava na letjelici pa je posada jedva uspjela sletjeti. Spasila ih je druga hrvatska posada, koja je u akciju spašavanja navodno krenula bez odobrenja zapovjedništva snaga ISAF-a.

Pucanje po hrvatskim vojnicima nije izvanredan događaj?!

Napad na helikopter s hrvatskim instruktorima zbio se još krajem studenog prošle godine, no o njemu hrvatska javnost nije izviještena. "Za tim nije bilo potrebe. Nije bilo ozlijeđenih, pričinjena je manja materijalna šteta. Zapravo, to i nije izvanredan događaj", ustvrdio je glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić.

Demantirao je da je helikopter srušen i da je u pomoć samoinicijativno bez odobrenja zapovjedništva krenula druga hrvatska posada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad na bazu važan, napad na helikopter nevažan?!

U MORH-u nisu davali previše detalja. Tek su na Indexov upit potvrdili da se incident dogodio prilikom leta, odnosno, mentoriranja za potrebe afganistanske armije, kada je sa zemlje nepoznata osoba otvorila puščanu vatru na helikopter. U MORH-u drže da se radi o manjem incidentu.

Nejasni su ti kriteriji, napad na helikopter s našim instruktorima letenja nije zaslužio objavu, dok je nedavni napad na bazu Black Horse u Kabulu, u kojoj su bili i naši instruktori topništva, uredno zabilježen i objavljen na web stranici Ministarstva obrane.

Pogibelj prijeti i na obuci, ne samo u borbi!

Ma koliko se u MORH-u trudili minorizirati incident s napadom na helikopter, očito je da pogibelj našim vojnicima u Afganistanu prijeti bez obzira što ne sudjeluju u borbenim djelovanjima. Pitanje je i kako se uopće helikopter na obuci našao iznad ratne zone.

U misiji ISAF-a nalazi se, inače, 10 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, pilota i tehničara, koji obučavaju pripadnike Afganistanske narodne armije letenju na ruskim helikopterima kakve posjeduje i HRZ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara