Morić: Kriminalcima treba oduzeti imovinu, na čijem god računu ona bila

ODUZIMANJE financijske koristi stečene kaznenim djelom, je jedini način da se kriminalcima dokaže da im se kriminal ne isplati, rekao je potpredsjednik Demokratskog centra na predstavljanju strategije reforme sigurnosnog sustava njegove stranke.

"Nije važno kako je stekao, je li to bila trgovina drogom, ljudima, pljačka, kriminalna privatizacija.", rekao je Morić, " niti je li prepisao imovinu na račun svoje žene, djece ili ljubavnice, prije nego što je završio u zatvoru. Stečevina mu se mora oduzeti, jer se ne smije bogatiti na taj način, odslužiti pet godina zatvora i nastaviti mirno živjeti", rekao je Morić.

"Također je potrebno uvesti člana Vlade odgovornog za nacionalnu sigurnost u rangu potpredsjednika Vlade, bez ministarstva, i njemu dati ovlasti za izvještavanje javnosti o stanju nacionalne sigurnosti, a drugima to zabraniti.", stoji u programu DC-a.

Vezano za sigurnosne službe Morić je rekao da je vrijeme da se one prestanu glorificirati i tretirati kao da su nedodirljive, te da treba uvesti civilni nadzor nad njima.

"Građani posumnjaju da su im prekršena prava i upute pitanje Vijeću za nadzor civilnih službi koje služe kao poštanski sandučić. Vijeće ih upita jesu li pratili, službe odgovore da nisu i to se proslijedi građanima", rekao je potpredsjednik DC-a.

Potrebno je, tvrde u DC-u, promijeniti djelokrug Ministarstva unutarnjih poslova.

"Zašto bi se proračunski novac trošio na osiguranje nogometnog derbija? Onaj tko organizira događaj bi trebao biti zadužen i za osiguranje", izjavio je Morić, te naglasio da se djelokrugu MUP-u treba zaštita okoliša koja se smatra nacionalnim interesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba osnovati Odjel za suzbijanje korupcije u Ravnateljstvu policije u MUP-u, kao i odjele u policijskim upravama, kako bi se zajamčila brža reakcija", naglasio je potpredsjednik DC-a, te rekao da je potrebno uvesti sposoban menadžment na tim odjelima, a ne davati promaknuća operativcima koji nisu osposobljeni za to mjesto, a osim osnivanja menadžmenta, potrebno je definirati i njegovu odgovornost.

"U slučajevima sukoba interesa u politici nužan je hitan opoziv sa dužnosti, kao i u slučaju sklapanja štetnih ugovora. Također je vrijeme da se počne raditi na izvještajima državne revizije, a ne samo da stoje u Državnom odvjetništvu", rekao je Morić, te kao primjer naveo slučaja Šibenskog TLM-a, kada je u Izvještaju za 2004. godine napisano da je kompletna dokumentacija te tvrtke nestala, a još nitko nije pozvan na odgovornost.

U strategiji  DC-a je navedeno je i unaprijeđivanje programa zaštićenog svjedoka po uzoru na zapadne zemlje, jer na taj način država profitira od svjedočenja građana više nego što uloži u njihovu zaštitu. Također, DC se zalaže i za transparentnost javnih financija.

"Svi ugovori javnih poduzeća koji se financiraju iz državnog proračuna moraju biti dostupni javnosti, bez obzira radilo se o HEP-u, ministarstvima, Hrvatskim vodama ili šumama, svi ugovori bi trebali biti na portalu Vlade", rekao je Morić.

Osim toga, nužno je unutar Policijske akademije školovati karijerne detektive, policijske menadžere, menadžere nacionalne sigurnosti, obavještajce i kontra-obavještajce, te osnovati Akademiju nacionalne sigurnosti.

Osim te obrazovne ustanove, DC se zalaže i za osnivanje Akademije za javnu administraciju, gdje bi se školovali kadrovi javne uprave.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara