Morske alge neiskorišteno gnojivo

MORSKE su alge izvrsno organsko gnojivo, nažalost, u nas još posve neiskorišteno.

Od danina poznata je uporaba morskih algi kao izvrsnoga organskog gnojiva. U mnogim primorskim područjima Europe, Azije i Amerike morske alge se danas koriste se za gnojidbu poljoprivrednih površina. Još 1681. godine, kraljevskim dekretom reguliran je način sakupljanja algi na francuskim obalama. Ustanovljeno je da alge sadrže, primjerice, dvostruko veću količinu kalija od stajskog gnoja. U morskim algama otkriveni su i hormoni rasta, te tvari koje spriječavaju biljne bolesti i uništavaju nametnike u voćarstvu i povrtlarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Morske alge koje se koriste gnojenje svrstavaju se u dvije osnovne skupine - u alge kamenjašice i smeđe alge. Sadrže veliki broj različitih elemenata: barij, bor, krom, olovo, litij, nikal, stroncij, kositar, cink, molibden, arsen, kobalt i vanadij, piše D. Petenjak u Gospodarskom listu. Sadrže i dušik, fosfor i kalij.

Za gnojidbu "dobre" su i slatkovodne alge uz velika jezera. Tako se masovno koristi pršljenica (Chara) koju lokalno stanovništvo sakuplja, suši i gnoji obradive površine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara