Morski povjetarci mogli bi pustinje pretvoriti u oaze?

PUSTINJE uz obalu mogle bi ozelenjeti zahvaljujući novom projektu koji ujedinjuje snagu vjetra i morske vode kako bi se izazvala kiša.

Skupina znanstvenika predvođena Stephenom Salterom sa Sveučilišta u Edinburghu razvija pokretne turbine koje pokreće vjetar, promjera oko 45 metara, koje će raspršivati isparenu morsku vodu u zrak povećavajući vlažnost i vjerojatnost kiše.

´Ako projekt uspije, korist bi mogla biti golema - od gašenja požara do povlačenja pustinja´, rekao je Salter u srijedu.

Turbine, koje bi bile podignute na stotine teglenjaka nalik na katamarane, mogle bi se koristiti za izazivanje kiše u najsušnijim dijelovima svijeta.

Salter tvrdi da dosad nije naišao na nedostatke u projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema teoriji, vodena para raspršena iz malenih otvora u rotorima turbine djelomično će hlapiti u zraku. Preostala sol past će natrag u more, a ovlaženi zrak bit će raspuhan daleko na kopno kako bi izazvao kišu kada dođe na planinsko područje.

Međutim, ta teorija ovisi o nizu čimbenika. Vjetar mora puhati na kopno, zrak mora biti dovoljno topao kako bi primio latentnu vrućinu od isparavanja i kako bi proizveo kišu, zrak se mora dignuti iznad planinskog područja.

Philip Eden, meteorolog koji piše vremenske prognoze za novine The Telegraph, nije uvjeren da će projekt imati uspjeha. ´Pustinje su pustinje jer se u tim regijama zračna masa spušta, a takav zrak ne stvara kišne oblake bez obzira na to koliku vlagu dobije´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara