Moskva: Erdogan se ispričao Putinu zbog rušenja ruskog bombardera

Moskva: Erdogan se ispričao Putinu zbog rušenja ruskog bombardera

Foto: FAH

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan se ispričao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog ruskog vojnog zrakoplova kojeg je srušilo tursko zrakoplovstvo u studenom 2015. i pozvao na uspostavu odnosa između Turske i Rusije, objavio je Kremlj u ponedjeljak.

"Turski čelnik je izrazio iskreno žaljenje obitelji ruskog pilota koji je ubijen i ispričao se", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov i dodao da je Erdogan rekao da želi učiniti sve što je moguće za obnovu tradicionalno prijateljskih odnosa između Turske i Rusije.

U priopćenju je Kremlj precizirao da je primio Erdoganovu poruku u kojom turski predsjednik navodi da Ankara "nikada nije željela ni imala namjeru srušiti ruski vojni zrakoplov".

Erdogan poručuje da "Turska smatra Rusiju prijateljem i strateškim partnerom", nastavlja Kremlj u priopćenju.

Bombarder srušen 4. studenog

Dvadeset četvtog studenoga 2015. je tursko zrakoplovstvo srušilo ruski bombarder Su-24 blizu sirijske granice. Piloti su se uspjeli katapultirati, ali jedan je ubijen dok su drugog od pobunjenika spasile sirijske snage.

Turska tvrdi da je zrakoplov ušao u njezin zračni prostor i da ga je na to upozorila 10 puta u 5 minuta, dok Moskva tvrdi da je Su-24 nadlijetao sirijski teritorij i da nije upozoren prije nego je srušen.

Taj incident je izazvao tešku krizu u odnosima između dviju zemalja, a Rusija je poduzela brojne mjere odmazde protiv Ankare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara