Moskva: Komunisti se zarekli da će braniti Lenjinov grob

KOMUNISTI koje su uzbunile glasine da bi balzamirano tijelo osnivača SSSR-a Vladimira Iljiča Lenjina moglo biti uklonjeno iz njegova mauzoleja i pokopano u zemlju, okupili su se u srijedu na snijegom prekrivenom moskovskom Crvenom trgu i zakleli se na otpor.

Na 80. obljetnicu Lenjinove smrti u mauzoleju se okupilo oko 200 aktivista, mnogi s crvenim zastavama bivše države u rukama.

"Moramo sačuvati ovo mjesto kao svetište naše domovine", rekao je predsjednik Komunističke stranke Genadij Zjuganov ispred zgrade od crvenog mramora s vrha koje su čelnici nekadašnjeg SSSR-a promatrali masovne sletove sve do propasti te države 1991. godine.

"Nijedan čovjek s imalo razuma ne bi ni pomislio na takav prijedlog, a kamoli ga razmotrio. Ako imate imalo savjesti, morate poštovati povijest kakva jest", rekao je Zjuganov.

Prijedlozi o uklanjanju Lenjina povremeno se javljaju od završetka komunističkog doba, ali su politički čelnici dosad uvijek odbacivali tu mogućnost koja bi mnoge razjarila. Činjenica je da sve manje Rusa smatra Lenjina osobito važnom osobom, jer se broj njegovih simpatizera od 1990. do 2002. u ispitivanjima javnosti prepolovio sa 70 posto na samo 36 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara