MOSKVA NAPALA EU ZBOG REAKCIJE NA RJEŠENJE TALAČKE KRIZE; EU GOVORI O "NESPORAZUMU"

Rusija je u subotu "bogohulnim" opisala zahtjev Europske unije za objašnjenjem krvava završetka masovne otmice u školi u gradu Beslanu u Sjevernoj Osetiji, a Bruxelles je odmah reagirao govoreći da se radi o običnom "nesporazumu".

Više od 320 mrtvih, više od polovine djece među njima, pronađeno je nakon što su specijalci upali u školu u kojoj su čečenski separatisti 53 sata držali više od tisuću ljudi.

U priopćenju u ime predsjedništva 25-člane Unije, nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot u petak je rekao kako bi sve zemlje morale surađivati na sprečavanju takvih tragedija. "Ali rado bismo od ruskih vlasti saznali kako se ta tragedija mogla dogoditi", dodao je.

Rusko je ministarstvo vanjskih poslova gnjevno reagiralo.

"Botova razglabanja u potpunoj su suprotnosti s općom međunarodnom podrškom i solidarnošću s Rusijom u ove tragične dane", kaže se u priopćenju ruskog ministarstva.

"Neumjesne izjave nizozemskoga ministra odbojne su ... i bogohulne", dodaje se. "Očekujemo objašnjenje nizozemske strane".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinska agencija Interfax poslije je objavila da je zbog Botova priopćenja nizozemski veleposlanik pozvan u ministarstvo vanjskih poslova.

Međutim, nizozemsko predsjedništvo u subotu je odmah reagiralo, rekavši da se radi o "nesporazumu" s Rusijom.

Kada smo od Rusije tražili objašnjenje akcije, "naše je pitanje bilo jednostavno: nismo znali pojedinosti, nismo mogli donijeti zaključke a voljeli bismo znati detalje kako bismo bolje mogli razumijeti (što se dogodilo) i pomoći si međusobno u borbi protiv terorizma", rekao je Bart Jochems, glasnogovornik nizozemskog šefa diplomacije.

"To je bio jedini cilj naše intervencije, ni više ni manje", dodao je.

(Hina) xvm ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara