Moskva: Počeli pregovori o klirinškom dugu

ZAJEDNIČKI pregovori između ruskog ministarstva financija i svih predstavnika država sljednica bivše Jugoslavije o vraćanju sovjetskog klirinškog duga započeli su danas prijepodne u Moskvi.

Izaslanstvo Hrvatske na pregovorima predvode savjetnik guvernera Hrvatske narodne banke i ovlašteni predstavnik Republike Hrvatske pri Odboru za raspodjelu financijske imovina i obveza bivše SFRJ Zdravko Rogić i voditelj vladinog ureda za provođenje sukcesije Božo Marendić.

Cilj je pregovora konačno utvrđivanje iznosa sovjetskog klirinškog duga bivšoj Jugoslaviji. Ruska strana koja je i inicijator moskovskog zajedničkog sastanaka sa sljednicama bivše Jugoslavije polazi od pretpostavke da se taj dug ukupno kreće oko 1,2 milijarde dolara, a sljednice Jugoslavije došle su na pregovore s tvrdnjom da sovjetski klirinški dug iznosi oko 1,6 milijardi dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđeno je da danas započeti radni pregovori oko utvrđivanja konačne sume sovjetskog klirinškog duga traju najmanje tri dana. Tek kada se zajednički postigne dogovor o ukupnoj visini sovjetskog klirinškog duga ruska će strana pristupiti bilateralnim pregovorima sa svakom zemljom sljednicom bivše Jugoslavije oko vremena i načina vraćanja njezinog dijela tog duga.

Prema postojećem dogovoru o sukcesiji Hrvatskoj bi trebalo pripasti oko 24 posto od ukupnog sovjetskog klirinškog duga bivšoj Jugoslaviji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara