MOSKVA RAZMIŠLJA O OGRANKU NAFTOVODA PREMA KINI

Kineski premijer Wen Jiabao izjavio je u petak u Moskvi da bi Rusija mogla graditi naftovod do Kine koji bi se spojio s planiranim naftovodom između istočnog Sibira i luke Nahodka koji bi trebao dopremati naftu u Japan, izvijestio je Interfax.

"Ruska strana je obećala da će, pošto odredi trasu naftovoda prema Dalekom istoku, riješiti pitanje ogranka prema Kini", kazao je Wen nakon razgovora s ruskim kolegom Mihailom Fradkovom.

Odluku o mogućoj gradnji naftovoda za Kinu Rusija će donijeti tek pošto se odobri projekt do Nahodke koji će opsluživati Japan, izjavio je u petak ruski ministar industrije i energije Viktor Hristenko.

Projekt Tajčet-Nahodka mora se podnijeti vladi radi vještačenja, a zatim će ruske vlasti donijeti službenu odluku glede trase i kapaciteta tog pravca, kazao je Hristenko, kako navodi Interfax.

"Ta će odluka biti polazište za rješavanje pitanja gradnje naftovoda do Kine", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina i Rusija su se dogovorile o uvjetima za ulazak Rusije u WTO, a dokumenti o tome potpisali bi se u prigodi Putinova posjeta Pekingu u listopadu, kazao je u petak u Moskvi kineski premijer.

"To je najvažniji rezultat našeg susreta", kazao je Wen uz kojega je bio nazočan njegov ruski kolega Fradkov.

"Odluka je donesena. Strane su se dogovorile da će ugovor o ulasku Rusije u WTO potpisati u sklopu bilateralnih odnosa", potvrdio je Fradkov.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara