Moskva slavi pobjedu u nazočnosti svjetskih čelnika

Vodeći svjetski čelnici obilježiti će u ponedjeljak u Moskvi 60. obljetnicu pobjede nad nacističkom Njemačkom grandioznom proslavom uz visoke mjere sigurnosti, popraćenom bilateralnim susretima.

Pedesetak šefova država i vlada, među kojima su, uz ruskog predsjednika Vladimira Putina, i američki predsjednik George W. Bush, francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, stiglo je tijekom vikenda u Moskvu i oni će u ponedjeljak prijepodne na Crvenom trgu nazočiti vojnoj paradi na kojoj će sudjelovati više od 7.000 vojnika i časnika i oko 2.500 ruskih veterana iz Drugog svjetskog rata.

Svjetski čelnici će položiti vijence na grobu neznanog junaka i zatim otići na primanje koje u Kremlju priređuju predsjednik Putin i supruga Ljudmila.

Strahujući od pro-čečenskih atentata vlasti su postavile impozantne sigurnosne snage, 35.000 policajaca i 40 zrakoplova i helikoptera, dok je središte grada zatvoreno za Moskovljane kojima je preporučeno da ostanu kod kuće.

(Hina) xtm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara