Moskva: U ponedjeljak pregovori o klirinškom dugu bivše SFRJ

Rusko Ministarstvo financija pozvalo je predstavnike svih država sljednica bivše SFRJ da u ponedjeljak 27. siječnja dođu u Moskvu na zajednički sastanak i pregovore o vraćanju sovjetskog klirinškog duga.

Predviđeno je da pregovori traju tri dana odnosno do 30.siječnja, a glavni im je cilj da se zajednički utvrdi koliki je stvarno bio sovjetski klirinški dug bivšoj Jugoslaviji i koliko od tog iznosa pripada svakoj državi sljednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rusija tvrdi da taj dug iznosi oko 1,2 milijarde dolara, dok sljednice bivše Jugoslavije procjenjuju da se taj dug kreće oko 1,6 milijardi. Tek kad se dogovori točan iznos sovjetskog klirinškog duga i zajednički potvrdi koji postotak od tog ukupnog duga pripada svakoj zemlji sljednici bivše Jugoslavije, ruska će strana bilateralnim pregovorima sa svakom zemljom posebno dogovoriti vrijeme i način vraćanja njezinog dijela klirinškog duga.

Izaslanstvo Hrvatske na predstojećim pregovorima u Moskvi predvodit će voditelj vladinog ureda za sukcesiju Božo Marendić. Prema ranijem dogovoru, Hrvatskoj bi trebalo pripasti oko 24 posto od ukupnog sovjetskog duga bivšoj Jugoslaviji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara