Moskva: Zatvorena izložba Ede Murtića

U MOSKOVSKOJ prestižnoj galeriji ´Novi Manjež´ u četvrtak je zatvorena velika retrospektivna izložba hrvatskog slikara Ede Murtića.

Tijekom tri tjedna, koliko je bila otvorena, izložbu je posjetio veliki broj Moskovljana, ali i značajan broj stranih gostiju glavnog grada Rusije. Izložba je doživjela i veliki odjek u moskovskim medijima, na televiziji, radio programima i ruskim dnevnim i tjednim listovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primjerice, u opsežnom osvrtu na izložbu ugledni moskovski dnevni list ´Komersant´ predstavio je Murtića kao jednog od vodećih svjetskih ekspresionista. U članku objavljenom pod naslovom ´Projekcija optimizma´ likovna kritičarka ruskog tjednika ´Kultura´ Natalija Elidnjeva konstatirala je pak da je Murtić svojim slikarstvom odavno izborio reputaciju ´klasika XX. stoljeća´.

´Temperamentno Murtićevo slikarstvo neodoljivo traži da se prisjetimo platna Matissa, Van Ghoga, a također i oca ekspresivne apstrakcije amerikanca Polocka s kojim se hrvatski slikar upoznao i družio pedesetih godina za vrijeme svog duljeg boravka u Americi´,napisala je istaknuta moskovska likovna kritičarka dr. Nataša Elidnjeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara