Mostar: Aluminijskom kombinatu ponovno prijeti gašenje proizvodnje

ALUMINIJSKI kombinat Mostar ponovno je u petak upozorio da će biti prinuđen zaustaviti proizvodnju jer ne može prihvatiti cijenu električne struje koju su mu za 2004. godinu zaračunali isporučitelji Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Potkraj prosinca prošle godine spriječeno je gašenje proizvodnje u toj tvrtki nakon intervencije Visokog međunarodnog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ashdown je nametnuo zakon kojim se naređuje elektroprivredama u BiH da nastave snabdijevati Aluminijski kombinat Mostar i tijekom 2004. godine, i kojim je osujećen pokušaj Elektroprivrede BiH da razvrgne ugovor s njemačkom kompanijom "Debis", kojim je predviđeno da se posredstvom ove njemačke tvrtke Aluminijskom kombinatu Mostar struja isporučuje do kraja 2004. godine po ranije utvrđenoj cijeni.

"Odlukom visokog predstavnika jasno je rečeno da se poštuju tarife utvrđene važećim zakonom i podzakonskim aktima. Prema postojećem tarifnom sustavu za potrošače poput mostarskog kombinata određena je cijena od 29,7 eura po MWh (megavatsatu), umanjena za postotak bonifikacije od 14 do 27 posto", navodi se u priopćenju službe za informiranje Aluminijskog kombinata Mostar.

Dodaje se kako dvije elektroprivrede krše Ashdownovu odluku jer su zaračunale cijenu od 69,52 konvertibilnih maraka (oko 35 eura) po MWh.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara