Mostar: Ashdown odlučio prodati Hercegovačku banku

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown odlučio je prodati Hercegovačku banku nakon provedene gotovo dvogodišnje revizije.

´Visoki predstavnik naložio je privremenoj upraviteljici Hercegovačke banke Toby Robinson da proda banku i njezina sredstva u interesu štediša i lokalnog gospodarstva´, navodi se u priopćenju Ureda Visokog predstavnika.

Ashdown je odbio druge dvije mogućnosti - likvidaciju, smatrajući je najgorim mogućim rješenjem ali i povratak banke izvornim vlasnicima i njezinu dokapitalizaciju jer bi to značilo ´da bi banka bila vraćena u ruke ljudi koji su njome nesavjesno upravljali kako bi ostvarili osobne ciljeve´. Dodaje se da ta opcija nije prihvatljiva i zbog nezakonitosti koja je dokumentirana u nedavnom izvješću upraviteljice Robinson.

Toby Robinson je u završnom izvješću objavila da je preko banke zloporabljeno oko 820 milijuna kuna koje je Republika Hrvatska upućivala pripadnicima HVO-a i hrvatskih stradalničkih udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pojašnjavajući svoju odluku Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je naveo da se pri donošenju odluke rukovodio prije svega interesima malih štediša, gospodarstva i zakonitosti.

´Moji prioriteti su da se osigura da male štediše i pojedinačne tvrtke povrate što više svog novca, te da se mreža filijala što više očuva. Mreža filijala ove banke igrala je važnu ulogu kako za štediše tako i za mala poduzeća u Hercegovini. Ukoliko prodaja bude uspješna, to će i dalje biti slučaj´, navodi se u pisanoj izjavi Visokog predstavnika u BiH Paddya Asdowna.

Prije upada u Hercegovačku banku, koji je 6. travnja prošle godine proveo SFOR, najzainteresiranija je bila Privredna banka Zagreb. U vrijeme revizije Hercegovačke banke i dok je Visoki predstavnik bio Austrijanac Wolfgang Petritsch mediji su nagađali kako će kupac najvjerojatnije biti neka od austrijskih banaka koje već djeluju u BiH.

Glasnogovornik Hercegovačke banke Johan Verheyden je u izjavi za medije rekao kako upraviteljica Toby Robinson nije razgovarala ni s jednom stranom bankom oko prodaje Hercegovačke banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara