Mostar: Biskupi i episkopi u BiH o vjeronauku u školama

BISKUPI Rimokatoličke crkve i episkopi Srpske pravoslavne crkve u BiH zajednički su razmatrali pitanja vjeronauka u školama i tom prigodom su se usprotivili uvođenju obvezatnog predmeta "kultura religija" umjesto vjeronauka, što se zagovara novim Zakonom o osnovnim i srednjim školama.

"Iznenađeni načinom izrade i primjene Zakona o osnovnim i srednjim školama, obraćamo se vjernicima svojih crkava i svim mjerodavnim domaćim (bosanskohercegovačkim) ustanovama i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Izražavamo svoje čuđenje da u ovoj državi (BiH) moguće o tako važnoj stvari, kao što je odgoj i obrazovanje mladih generacija, odlučivati bez temeljite javne rasprave", navodi se u zajedničkom priopćenju rimokatoličkih biskupa i pravoslavnih episkopa u BiH koje je danas objavio Ordinarijat mostarsko-duvanjske biskupije.

Napominje se kako su o statusu vjeronauka u školama raspravljali biskupi i episkopi na sastanku u Mostaru nakon kojega je usvojen "Zajednički stav o vjeronauku i kulturi religija" koji se daje u javnost.

"Od sloma komunizma crkve i vjerske zajednice u BiH dogovorno, sustavno i uspješno rade na uvođenju i provedbi konfesionalnog vjeronauka u školama, ravnajući se prema standardima demokratskih zemalja u svijetu", navode biskupi i episkopi u BiH.

"Vjeronauk, kao izborno-obvezatni predmet, s radošću je prihvatilo više od 95 posto učenika bez razlike kojoj crkvi ili vjerskoj zajednici u BiH pripadaju. I ta činjenica, uz tolike druge, svjedoči religioznost naših ljudi te sama po sebi opovrgava uporne i nedobronamjerne tvrdnje prema kojima bi, uz nacionalne i kulturne, također i vjerske razlike i učenja bili izvorom netrpeljivosti, pa čak i sukoba", tvrde rimokatolički biskupi i pravoslavni episkopi u BiH u zajedničkom priopćenju.

"Tražimo da predmet kultura religija bude alternativan predmet za vrlo mali broj učenika koji se ne odlučuju za konfesionalni vjeronauk. Kako bi i ovaj predmet...trebao tretirati vjerske teme, tražimo da o njegovu sadržaju, udžbenicima i predavačima suodlučuju crkve i vjerske zajednice", kaže se u zajedničkom dokumentu biskupa i episkopa BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara