Mostar: Brajković očekuje potporu hrvatske Vlade Aluminijskom kombinatu

GENERALNI direktor Aluminijskog kombinata Mostar Mijo Brajković izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare kako ovo mostarsko poduzeće očekuje potporu nove hrvatske vlade, koja je dužnost preuzela 5. siječnja, da bi se zaštitio kapital koji je Republika Hrvatska uložila u Aluminijski kombinat.

"Republika Hrvatska je u obnovu Aluminijskog kombinata uložila devet milijuna dolara posredstvom TLM-a Šibenik koji je sada vlasnik 12 posto dionica u mostarskom poduzeću", objasnio je Brajković. Dodao je kako šibenska tvrtka TLM kupuje metal od Aluminijskog kombinata Mostar jer je to, smatra Brajković, najisplativije šibenskom poduzeću. Po Brajkovićevim riječima Luka Ploče koristi 60 posto svojih kapaciteta za potrebe Aluminijskog kombinata Mostar.

Brajković je istaknuo kako su poslovni partneri Aluminijskog kombinata Mostar iz zapadnih zemalja izrazili spremnost pomoći investirati 300 milijuna eura u izgradnju nove tvornice elektrolize u Mostaru za koju je nedavno završena izrada studije izvedivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brajković je ponovio kako je prošle 2003. godine Aluminijski kombinat Mostar ostvario rekordnu proizvodnju (110700 tona) u svojoj povijesti premašivši prijeratnu proizvodnju za 20 posto unatoč poteškoćama s kojima se suočava ovo poduzeće. Kao glavni problem za Aluminijski kombinat Mostar Brajković je istaknuo odnos između eura i dolara jer mostarsko poduzeće svoje proizvode na londonskoj burzi prodaje za dolare a obveze plaća eurima čime poduzeće, kako tvrdi, gubi 27 posto zarade. Kao drugi ključni problem Brajković je istaknuo snabdijevanje poduzeća električnom energijom, te je pozdravio nedavni zakon Visokog predstavnika Paddya Ashdowna kojim se Elektroprivredi BiH nameće obveza snabdijevanja strujom Aluminijskog kombinata Mostar. Elektroprivreda BiH je prije ove Ashdownove intervencije zaprijetila da će obustaviti isporuku struje Aluminijskom kombinatu Mostar.(Hina) pg sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara