Mostar: Izaslanstvo parlamenta EU s parlamentarcima BiH

Mostar: Izaslanstvo parlamenta EU s parlamentarcima BiH
NA ŠESTOM interparlamentarnom zasjedanju izaslanstva Europskog parlamenta i parlamentaraca BiH, koje je u srijedu završeno u Mostaru, izraženo je žaljenje što se, kako se navodi u zaključcima, mali broj Hrvata vratio u Republiku Srpsku.

Pozvane su vlasti BiH da poduzmu sve potrebne napore kako bi se omogućio povratak izbjeglica svojim domovima i kako bi se riješila sva neriješena imovinska pitanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici tog interparlamentarnog skupa su pozvali Republiku Srpsku, a osobito njenu vladu, da poduzmu odlučne korake na suradnji s Haškim tribunalom. Izaslanstva Europskog parlamenta i parlamenta BiH su pozvala snage EU (EUFOR, koji će preuzeti dužnost od SFOR-a početkom prosinca), kao i civilne vlasti u BiH na blisku suradnju u energičnoj potrazi za ratnim zločincima i njihovom uhićenju, kao i u borbi protiv bilo kakve terorističke prijetnje.

Predsjedatelj izaslanstva Europskog parlamenta za BiH, Albaniju te Srbiju i Crnu Goru Doris Pack u srijedu je na konferenciji za novinare, među ostalim, kazala kako je nužno izvršiti veći pritisak na javno mnijenje u BiH čime bi se pridonijelo da se optuženike za ratne zločine kao što su Radovan Karadžić ne doživljava kao nacionalne heroje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara