Mostar: Ministarstvo zdravstva pozvalo na testove na AIDS

MINISTARSTVO zdravstva hercegovačko-neretvanske županije pozvalo je u srijedu na testiranje krvi sve osobe koje su bile u kontaktu s 21godišnjom Ukrajinskom Olenom Pipik koja je prije tjedan dana, 3. studenog, umrla od AIDS-a u mostarskoj bolnici.

Pomoćnik ministra zdravstva hercegovačkoneretvanske županje Davor Tomić rekao je na konferenciji za novinare kako je u javnim zdravstvenim ustanovama u Mostaru nakon smrti ove Ukrajinke do sada testirano 29 osoba čija je starost između 20 i 30 godina.

"Nećemo objavljivati podatke o potencijalno zaraženim osobama zbog prava na diskreciju", dodao je Tomić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je potvrdio kako se veći broj osoba prijavljuje za testiranje u privatne laboratorije ili u zdravstvenim ustanovama izvan Mostara, jer strahuju da bi u javnosti mogli biti obilježeni kao zaraženi od AIDS-a.

Tomić je izvijestio kako je u Mostaru utemeljena i posebna stručna skupina od šest liječnika koji će davati upute kako se trebaju ponašati osobe koje obavljaju testiranje te preporučivati način liječenja eventualno oboljelih od AIDS-a.

Prema njegovim riječima, tjedan dana nakon smrti Ukrajinke, čije se tijelo nalazi u mostarskoj mrtvačnici, nitko od njene obitelji iz Ukrajine nije zatražio izručenje posmrtnih ostataka. Dodao je kako postoji mogućnost da posmrtni ostaci Olene Popik budu kremirani.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara