Mostar: Na ceremoniju otvaranja Starog mosta dolazi 5 predsjednika država i 50 izaslanstava

NA CEREMONIJU otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru, zakazanu za petak, dolazak je potvrdilo 50 izaslanstava država, međunarodnih organizacija i institucija, izvjestio je Organizacijski odbor manifestacije.

U Mostaru se očekuje dolazak predsjednika Hrvatske, Albanije, Makedonije, Državne zajednice Srbije i Crne Gore i Bugarske, te dvojice premijera-Hrvatske i Turske.

Najavljen je i dolazak generalnog direktora UNESCO-a Koishira Matzure, generalnog tajnika Vijeća Europe Waltera Schwimera i povjerenika za vanjske poslove Europske unije Chrisa Pattena

Središnji dio manifestacije otvaranja obnovljenog Starog mosta je u petak uveče u 21 sat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stari most je srušilo topništvo HVO-a u jesen 1993. godine za vrijeme hrvatsko-bošnjačkih sukoba. Obnova je trajala osam godina.

U obnovu Starog mosta, koja je trajala osam godina, i stare gradske jezgre Mostara investirano je oko 15 milijuna dolara. Među donatorima za obnovu Starog mosta sa oko 600 tisuća dolara je i Republika Hrvatska. Najveći pojedinačni donator obnove Starog mosta je Italija sa 3,5 milijuna dolara , a a priloge su dale i vlade Nizozemske, Njemačke, Francuske i Turske. Grad Mostar je uložio 1,5 milijuna dolara, a financijsku pomoć dali su i UNESCO i Europska banka za obnovu i razvoj, dok je Svjetska banka pomogla povoljnim kreditima.

(Hina) xpg ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara