Mostar: OHR o smjenama srpskih političara

GLASNOGOVORNIK Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) Mario Brkić u utorak je stanje u kome se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi ocijenio neopisivo teškim.

Razlozi za to su, po Brkiću, dvije aktualne afere - isporuke oružja iz bijeljinske tvrtke "Orao" Iraku i najnovijeg špijuniranja obavještajne službe Vojske Republike Srpske međunarodnih institucija i susjednih zemalja među kojima i Republike Hrvatske.

"Teško je povjerovati da većina dužnosnika Republike Srpske nije znala za ove dvije afere ili da nije bila uključena u njih", rekao je Brkić u utorak za Hrvatski radio Herceg Bosne.

Upitan da li to spominjanje "većine dužnosnika" implicira mogućnost da visoki predstavnik Paddy Ashdown smijeni "veći broj" dužnosnika iz RS odgovornih za te afere, Brkić je rekao da će odluka visokog predstavnika biti sasvim jasna.

Pri tome će, dodao je Brkić, visoki predstavnik voditi računa o političkoj odgovornosti, te da se vojne snage u BiH moraju staviti pod "civilnu i državnu kontrolu".

Po nekim najavama odluku o kažnjavanju odgovornih za predaju oružja režimu Sadama Huseina te najnoviju špijunsku aferu visoki će predstavnik objaviti u srijedu ili najkasnije do kraja ovog tjedna.

U bosanskohercegovačkim medijima se tvrdi da bi zbog afere "Orao" mogao biti smijenjen sadašnji predsjedajući Predsjedništva BiH Mirko Šarović, koji je u vrijeme isporuke oružja iz Bijeljine u Irak, prije dvije godine, bio predsjednik Republike Srpske. A za sadašnjega predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića se navodi da bi ga Ashdown mogao smijeniti zbog najnovije špijunske afere.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara