MOSTAR: OHR PROTIV TROJICE MINISTARA

Ured visokog predstavnika u BIH Paddya Ashdownna nije odobrio trojici ministara, dvojici Hrvata i jednom Bošnjaku, u novoformiranoj vladi Hercegovačkoneretvanske županije obavljanje te dužnosti jer je provjerom ustanovljeno da oni nisu podobni za obavljanje ministarskih dužnosti, objavio je danas mostarski područni ured visokog predstavnika (OHR).

Riječ je o predloženom županijskom ministru unutarnjih poslova Goranu Biliću (HDZBiH), županijskom ministru obrazovanja Željku Ragužu (HDZBiH) i županijskom ministru pravosuđa Kemalu Isakoviću (SDA), objašnjeno je u mostarskom OHR-u.

Kako je rekla glasnogovornica mostarskog OHR-a Avis Beneš pri neprihvaćanju predloženih kandidata na političke dužnosti međunarodna zajednica vodi računa o tri kriterija: uključenost u ratne zločine, kaznena djela i saznanja o ometanju mirovnog procesa. Ona nije željela precizirati koji se grijesi stavljaju na teret trojici predloženih županijskih ministara, ali je naglasila kako je odluka Ureda visokog predstavnika o odbijanju njihove kandidature konačna bez mogućnosti priziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ured visokog predstavnika (OHR) pozvao je HDZBiH i SDA da žurno predlože trojicu novih ministara u vladu hercegovačkoneretvanske županije. "OHR se nada kako novi kandidati za ministarske dužnosti neće imati inkriminirajuću prošlost", rekla je Avis Beneš.

Predsjednik Vlade hercegovačkoneretvanske županije Miroslav Ćorić u prvoj javnoj reakciji na odluku OHR da ne prihvati trojicu županijskih ministara je rekao kako ga je takav postupak iznenadio. Ćorić je danas u popodnevnim satima od HDZBiH i SDA zatražio nove kandidate za tri upražnjena ministarska mjesta u županijskoj vladi. "Pri imenovanju novih kandidata za ministre bit ćemo oprezniji no do sada", rekao je Ćorić.

(Hina) pg sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara