MOSTAR: PROPAO POKUŠAJ FORMIRANJA ŽUPANIJSKE VLADE

Skupština hercegovačkoneretvanske županije nije u srijedu ni nakon višesatnog zasjedanja imenovala županijsku vladu jer su se predloženom rasporedu ministarskih dužnosti usprotivili bošnjački zastupnici, te tako nije osigurana dvotrećinska potpora zastupnika potrebna za imenovanje županijske Vlade. L

Bošnjački zastupnici u županijskoj hercegovačkoneretvanskoj skupštini odbili su podržati predloženi sastav Vlade unatoč prethodnom pozivu voditelja mostarskog ureda Visokog predstavnika (OHR) Jean Pierre Bercota da se neodgodivo izabere županijska vlada ili će u protivnom visoki predstavnik kazniti one stranke koje to budu ometale.

Bercot je pri tomu objasnio kako su vodstva HDZBiH i SDA, odnosno stranački predsjednici Bariša Čolak i Sulejman Tihić u srijedu ujutro Uredu visokog predstavnika dostavili popis imena ministara koje su oni predložili u županijsku hercegovačku Vladu.

To znači da su Tihić i Čolak, naglasio je Bercot ispoštovali nedavni ultimatum visokog predstavnika Paddya Ashdowna da najkasnije do srijede do 12 sati dostave popis kandidata za ministre u županijskoj hercegovačkoneretvanskoj vladi te da u srijedu županijska skupština treba potvrditi novi sastav Vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bošnjački su zastupnici u skupštini hercegovačkoneretvanske županije optužili vodstvo SDA u središnjici u Sarajevu da pri predlaganju ministarskog sastava u županijskoj vladi nije ispoštovalo stajališta lokalnog SDA u hercegovačkoneretvanskoj županiji.

Hercegovačkoneretvanska županija već osam mjeseci nakon izbora nema vladu, jedina u Federaciji BiH. Nedavno je visoki predstavnik Paddy Ashdown upozorio kako najnovija zbivanja u hercegovačkoneretvanskoj županiji potkopavaju šanse za prijem BiH u Europsku uniju.

(Hina) pg rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara