Mostar: Propao pokušaj izbora gradonačelnika

U MOSTARU je u četvrtak nakon višesatnog zasjedanja prekinuta sjednica Gradskog vijeća zbog propalog pokušaja izbora gradonačelnika, a nastavak sjednice je zakazan za sedam dana.

Niti jedan od četiri kandidata za mostarskog gradonačelnika, koji su za tu kandidaturu prije toga dobili odobrenje Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR), nije u javnom glasovanju dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno glasove 24 od ukupno 35 vijećnika Gradskog vijeća. Sukladno Statutu grada Mostara organiziran je drugi krug javnog glasovanja u koji su ušla dvojica prvoplasiranih iz prvog kruga glasovanja Ljubo Bešlić iz HDZ BiH i Suad Hasanadić iz SDA, ali ni u tom glasovanju niti jedan od kandidata nije dobio potreban broj glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neuspjelom izboru gradonačelnika prethodio je izbor, također javnim glasovanjem, predsjednika Gradskog vijeća Mostara Murata Ćorića kojeg je na tu dužnost kandidirala Stranka demokratske akcije.

Predsjednik hrvatskog kluba zastupnika u mostarskom Gradskom vijeću Mladen Margeta je novinarima izjavio da je za njegovu stranku (HDZ) iznenađenje što glasovanje za gradonačelnika nije uspjelo. Margeta je dodao da se vijećnici SDA nisu pridržavali dogovora što su ga potpisali predsjednici HDZ BiH i SDA Bariša Čolak i Sulejman Tihić po kojem bi predsjednik Gradskog vijeća trebao biti Bošnjak, koji je i izabran, a gradonačelnik Hrvat koji međutim nije dobio potporu vijećnika SDA.

Novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić je potvrdio da nije poštovan dogovor vodstava HDZ BIH i SDA. Ćorić je međutim odbio odgovoriti na upit je li došlo do razilaženja između čelništva SDA u Sarajevu i mostarskog odbora te stranke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara