MOSTAR: RASPRAVA O "MUSLIMANSKOM PITANJU U EUROPI"

U organizaciji nevladine udruge Međunarodnog foruma Bosna u Mostaru je u ponedjeljak održan okrugli stol o temi "Muslimansko pitanje u Europi" na kojem su istaknuti intelektualci raspravljali o odnosu kršćanstva i islama u Europi. Poglavar Islamske zajednice u BiH reis ululema Mustafa Cerić je u uvodnom izlaganju istaknuo kako Europa treba cijeniti duh islama koji je, po Cerićevim riječima, spasio europsku filozofsku tradiciju. L

"Suprotno uobičajenom uvjerenju da se muslimani ne mogu prilagoditi europskim vrijednostima, mi vidimo da muslimani različitog porijekla znaju kako treba raditi i živjeti u europskom okruženju i to vrlo uspješno", rekao je Cerić. On je izrazio žaljenje što muslimani danas u Europi žive, kako se izrazio, "u nekim vrstama enklava", dodavši kako "razlog za to nije u islamu". Cerić je također rekao kako "nizozemski vojnici, koji su kršćani po vjeri, nisu zaštitili muslimane u Potočarima (kod Srebrenice) od srpskog genocida". Naglasio je da je "Al-Qaida neodgovorna organizacija koja čini muslimanski život u Europi vrlo teškim".

Prof. dr. Ivo Banac, gost iz Hrvatske, upozorio je kako u posljednjem desetljeću u Europi raste islamofobija. Po Bančevim riječima islamofobija ima glavnu ulogu u trenutačnim ideologijama, a to se pitanje, dodao je on, odražava i na razvitak europske civilizacije. Banac smatra kako "kršćanstvo nije uvijek bilo tolerantno prema islamu". Dodao je kako osim kršćanskih Europa ima i druge korijene predkršćanske civilizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prof. dr. Adam Seligman iz Bostona je uz ostalo rekao kako su "religijske razlike ozbiljne". On je međutim istaknuo kako različiti identiteti ne trebaju služiti međusobnom uništenju nego treba učiti živjeti s drugima.

Rasprava o "Muslimanskom pitanju u Europi" dio je međunarodnog filozofskog kolokvija o jedinstvu i mnoštvu u Europi čiji je cilj preispitivanje postojećih znanja o najvažnijim pitanjima kulture i politike. Organiziranje tog međunarodnog filozofskog kolokvija pomažu Interuniverzitetski centar iz Dubrovnika, te sveučilišta iz Sarajeva, Verone i Bostona.

(Hina) xpg ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara