Mostar: Trg nazvan po Mati Bobanu

OPĆINSKO vijeće većinske hrvatske mostarske općine Jugozapad u utorak je donijelo odluku da se dosadašnji Trg hrvatskih velikana (prijeratni Trg Rondo) preimenuje u Trg Mate Bobana.

Pokojni Mate Boban je bivši i jedini predsjednik Hrvatske Republike Herceg Bosne i bivši predsjednik HDZBiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvom preimenovanju protivili su se vijećnici Socijaldemokratske partije i Stranke za BiH, ali su u Općinskom vijeću općine Jugozapad u većini vijećnici HDZBiH što je bilo dovoljno za donošenje odluke.

Odluka u davanju imena Trg Mate Bobana na području mostarske općine Jugozapad uslijedila je dvadesetak dana uoči prestanka postojanja dosadašnjih šest mostarskih općina od kojih su tri većinske hrvatske a tri bošnjačke. Prema novom Statutu za Mostar, što ga je potkraj siječnja ove godine nametnuo Visoki predstavnik Paddy Ashdown, 15. ožujka će dosadašnjih šest mostarskih općina prerasti u šest izbornih jedinica. Davanje imena Trg Mate Bobana u Mostaru uslijedilo je i u vrijeme zahtjeva Stranke demokratske akcije da se sarajevska glavna Ulica Maršala Tita preimenuje u Ulicu Alije Izetbegovića, čemu se protive političke stranke lijevog usmjerenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara