Mostar: Uskoro obnova luka Starog mosta

PRIPREME za početak izgradnje luka srušenog Starog mosta u Mostaru su privedene kraju, a pripremljen je i cjelokupan materijal potreban za tu namjenu, rečeno je danas službeno na gradilištu Starog mosta.

´Najkasnije početkom siječnja iduće godine bit će podignuta skela nužna za zidanje luka mosta´, kazao je Željko Peković predstavnik tvrtke ´Omega inženjering´ iz Dubrovnika koja nadzire obnoviteljske radove Staroga mosta. Građevinski radovi na podizanju luka mosta povjereni su tvrtki ´ER-BU´ iz Turske.

Peković je potvrdio kako su nedavno u iskopinama potpornih zidova srušenog Starog mosta pronađeni dijelovi mosta iz 15. stoljeća koji je bio sagrađen na tom mjestu prije dolaska Turaka u BiH. Stari most su sagradile u orijentalnom stilu Otomanske vlasti u 16. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Peković je najavio kako će obnova luka Starog mosta biti završena do kraja 2003. godine. ´Obnovljeni Stari most bit će identičan srušenom mostu po formi, ali većina kamenja izvađenog iz Neretve je popucala pa će se koristiti novo kamenje iz istog kamenoloma pokraj Mostara iz kojeg je pravljen most u 16. stoljeću´, objasnio je Peković. On je dodao kako će se manji dio neoštećenog materijala, odnosno zidova i ograde Starog mosta, moći ugraditi i prilikom obnoviteljskih radova. Osim mosta, po Pekovićevim riječima, obnovit će se i kule na obalama Neretve u njegovoj neposrednoj blizini.

Cjelokupni obnoviteljski radovi na Starom mostu, rečeno je, stajat će oko 15 milijuna dolara. Glavni financijer obnove je Svjetska banka. Vlada Republike Hrvatske se donacijom oko 500 tisuća dolara uključila u obnovu Starog mosta. Donatorskim sredstvima obnovu Starog mosta pomažu i vlade Italije, Turske, Nizozemske i Francuske te Banka za razvoj Vijeća Europe.

Stari most je srušen topništvom HVO u jesen 1993. godine u vrijeme hrvatsko-bošnjačkih sukoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara