Mostar: Winterstein o povjerenstvu za preustroj grada

PREDSJEDATELJ Povjerenstva za preustroj Mostara Norbert Winterstein u srijedu je izvijestio kako se to osmočlano Povjerenstvo složilo o više promjena za novi ustroj grada, ali da nije ostvaren ključni konsenzus o ukidanju sadašnjih šest općina (od kojih su tri većinske bošnjačke, a tri hrvatske) zbog protivljenja Stranke demokratske akcije.

Winterstein, kojeg je na tu dužnost imenovao prije tri mjeseca visoki predstavnik Paddy Ashdown, ovo je rekao izvješćujući o ishodu tromjesečnog rada Povjerenstva za preustroj Mostara koje je u utorak održalo svoju posljednju sjednicu.

Winterstein je objasnio kako se predstavnica SDA Fatima Leho u ovom povjerenstvu zauzimala za opstanak šest općina koje bi upravljale javnim dobrima, imovinom, građevinskim zemljištem i rentama.

Winterstein je potvrdio kako je Leho, koja je zastupala stajalište svoje stranke (SDA), ustrajala na argumentaciji da bi ukinuće sadašnjih mostarskih općina značilo promjenu Daytonskog sporazuma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stajalište da se Daytonski sporazum ne može mijenjati, jest odbačeno... Svi oni koji kažu da se Daytonski sporazum ne može mijenjati, nisu ničim pridonijeli da ga se provede", izjavio je Winterstein.

Winterstein smatra kako će "situacija u Mostaru biti još teža ako se ovako nastavi", aludirajući na protivljenje ukidanju šest gradskih općina i utemeljenju jednog upravnog tijela grada.

Winterstein je kazao kako u nacrtu novog Statuta grada Mostara, koji će on proslijediti Ashdownu, nije usuglašen niti broj izbornih jedinica u Mostaru za skorašnje općinske izbore u BiH u listopadu iduće godine.

Na upit tko će odlučivati o preustroju Mostara, Wintestein je kazao kako "to ne zna", dodavši kako se nakon Nove godine čeka povratak Ashdowna koji će do tada boraviti u Engleskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara