Mostar: Zapadna Hercegovina i Republika Srpska ne slave Dan državnosti BiH

ZAPADNO-HERCEGOVAČKA županija, koja obuhvaća općine Široki Brijeg, Grude, Posušje i Ljubuški, jedina je od deset županija u Federaciji BiH u kojoj u ponedjeljak nije obilježavan Dan neovisnosti BiH.

Sve su javne ustanove na području Zapadnohercegovačke županije radile, a zasjedala je i županijska Vlada. Dužnosnici Zapadnohercegovačke županije su objasnili kako ta Županija ima svoj Zakon o blagdanima i praznicima u koji nije upisan Dan neovisnosti BiH, te su dodali kako pitanje blagdana i praznika nije riješeno na državnoj razini BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Republici Srpskoj također danas nije obilježavan Dan neovisnosti BiH. Srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac je izjavio kako srpski narod u BiH Dan neovisnosti ne smatra svojim blagdanom niti mu taj datum išta znači.

Na današnji dan prije dvanaest godina, 1. ožujka 1992. godine, Hrvati i Muslimani (kasnije Bošnjaci) na referendumu su se izjasnili za suverenost i neovisnost BiH, dok su bosanskohercegovački Srbi taj referendum u većini bojkotirali. Hrvati su se na taj referendum odlučili izaći nakon što ih je na to pozvala Katolička crkva u BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara