Mostarski aluminij od sutra na rubu gašenja pogona

MOSTARSKA tvrtka Aluminij izvijestila je u srijedu da je od sutra na rubu gašenja pogona jer je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine odbila provesti jučerašnju odluku federalne Vlade o normalnom nastavku isporuke električne energije tom mostarskom gigantu u kojemu je šibenski TLM 12postotni vlasnik.

"Uprava Aluminija d.d. Mostar obaviještena je u srijedu, 31. prosinca 2003. godine, da unatoč zaključcima Vlade F BiH od 30. prosinca Elektroprivreda BiH nije spremna opskrbljivati Aluminij dovoljnom količinom električne energije. Ukoliko Uprava Elektroprivrede BiH ostane pri ovakvom stajalištu Aluminij dd Mostar bi od 1. siječnja 2004. godine bio prisiljen reducirati, odnosno obustaviti proizvodnju", navodi se u dramatičnom priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Aluminija d.d. Mostar.

U priopćenju se ne navode druge pojedinosti niti pojašnjava tko je izvijestio Aluminij o najavljenoj smanjenoj opskrbi od Elektroprivrede BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se doznaje kako je direktor Elektroprivrede BiH Enver Kreso izvijestio svog kolegu iz Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladu Marića da iz tehničkih razloga od ponoći nije u stanju isporučivati više od 80 megawatsati električne energije. Za rad 256 elektrolitičnih ćelija u pogonima tvornica Elektrolize, te Anoda i Valjaonici mostarskog Aluminija potrebno je 125 megawatsati električne energije. Doznaje se i kako uprava Aluminija razmatra red tehnoloških poteza za postupno gašenje proizvodnje.

(Hina) zkr sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara