Mostar:Ttopaloviću predana optužnica i produžen pritvor

MUAMERU TOPALOVIĆU, koji je osumnjičen za ubojstvo na Badnje večer 2002. troje članova hrvatske obitelji Anđelić u Kostajnici kod Konjica, danas je predana optužnica županijskih hercegovačkoneretvanskog tužitelja a u kojoj ga se tereti za krivično djelo ubojstva, potvrdio je u izjavi za Hinu predsjednik Vijeća Županijskog suda u mostaru Hamo Kebo.

Ova je optužnica Topaloviću predana dan uoči isteka jednomjesečnog pritvora (25. siječnja) koji mu je određen nakon uhićenja 25. prosinca 2002. godine. Vijeće Županijskog suda odlučilo je Topoloviću produžiti pritvor do završetka sudskog pretresa, objasnio je Kebo. Dodao je kako se još ne zna pouzdano kada će početi sudski pretres protiv Topalovića na temelju optužnice koja mu je danas predana. Optuženi Topalović ima pravo idućih osam dana uložiti priziv na optužnicu, kazao je Kebo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Muhamer Topalović je nakon uhićenja prije mjesec dana u istražnom iskazu policiji rekao da je ubojstvo u Kostajnici kod Konjica počinio iz ´ideološko vjerskih pobuda´. Prema brojnim medijskim tvrdnjama Topolović je sljedbenik vehabija, radikalnog pravca Islama koji je ustoličen u Saudijskoj Arabiji u 19. stoljeću i koji ne priznaje postojanje drugih vjera.

Topalović je prije godinu dana pušten iz zatvora u Srbiji u kojem je proveo dvije godine. Pri povratku u BiH, gdje njegovi roditelji u Oteležanima kod Konjica za njega nisu znali dvije godine, Topalović je javno (u medijima) tvrdio kako je u Srbiju otišao s nakanom da ubije tadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića. Nakon ubojstva troje Hrvata Topolovićevi roditelji javno su ga se odrekli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara