Mozak je spreman za učenje govora već u dobi od tri mjeseca

DJEČJI je mozak već tri mjeseca nakon rođenja spreman za učenje govora, mnogo prije nego što dijete može razumjeti ili progovoriti prve riječi, izvijestili su francuski znanstvenici u stručnom časopisu ´Science´.

Dr. Ghislaine Dehaene-Lambertz iz francuskoga Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja u Parizu i njezini kolege otkrili su u tromjesečnih beba moždanu aktivnost na istim područjima koja su u odrasloj dobi specijalizirana za jezik.

Znanstvenici su bebama puštali snimke priča za djecu koje je čitao ženski glas. Za to vrijeme promatrali su moždanu aktivnost dojenčadi pomoću spinalnog tomografa. Utvrdili su vrlo veliku aktivnosti u lijevoj polovici mozga te u čeonom dijelu mozga mališana - slično onome što bi se očekivalo u odraslog slušatelja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su iznenađeni da je centar za govor razvijen već u tako malog djeteta. Dosad se pretpostavljalo da se područje za govor razvija mnogo kasnije zahvaljujući neprestanom slušanju majčina govora.

Mnogi znanstvenici koji se bave ispitivanjem mozga dosad su tvrdili da se čeono područje aktivira puno kasnije zagonetkama koje se rješavaju razmišljanjem, jer je ono specijalizirano za složeno socijalno ponašanje čovjeka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara