Može li Endeavour izdržati povratak na Zemlju?

Može li Endeavour izdržati povratak na Zemlju?

ASTRONAUTI s Endeavoura započeli su u ponedjeljak drugu svemirsku šetnju kako bi zamijenili opremu na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Za to vrijeme inženjeri u Houstonu trebaju utvrditi treba li posada svemirskog broda popraviti oštećenje na trupu nastalo prilikom lansiranja.

Komad izolacijske pjene pogodio je brod prilikom polijetanja i napravio 7.6 centimetara dugačko udubljenje skroz do toplinskog štita. Posada je izradila 3-D slike rupe i nekih manjih oštećenja za koja NASA tvrdi da ne predstavljaju opasnost.

U utorak će rukovoditelji misije odlučiti hoće li poslati astronaute da pokrpaju rupu. Inženjeri pokušavaju utvrditi može li oštećeno područje izdržati još jedan prolazak kroz atmosferu. Toplinski testovi biti će provedeni na slično oštećenim uzorcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASA-ina glasnogovornica Debbie Nguyen izjavila je kako će se eventualni popravak izvršiti prilikom jedne od preostale dvije predviđene svemirske šetnje. Također je dodala da astronauti imaju sav alat potreban za popravak. Preostale će šetnje biti obavljene u srijedu i petak.

U drugoj šetnji astronauti će zamijeniti jedan od četiri žiroskopa koji se pokvario u listopadu prošle godine.

M.S.
Foto: NASA
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara