Može li Hrvatska ući u EU 2007.godine?

IZNIMNO pozitivno mišljenje Europske komisije o hrvatskoj kandidaturi daje dobru osnovu Europskom vijeću da na summitu u lipnju odobri Hrvatskoj status kandidata i odredi datum početka pregovora otvara, što otvara pitanje može li Zagreb uskočiti u sljedeći krug proširenja.

Dužnosnici Europske komisije u utorak su u Bruxellesu na tehničkom briefingu izjavili da nema realnih pretpostavki da Hrvatska uđe u EU-u 2007. godine, kada je ulazak obećan Bugarskoj i Rumunjskoj.

"S obzirom na postupak koji Hrvatska mora proći, 2007. nije realna godina", rekao je dužnosnik Komisijine Uprave za proširenje.

Objasnio je da sada prvo Vijeće mora donijeti odluku o početku pregovora, nakon čega slijedi postupak "screeninga", detaljne analize usklađenosti zakonodavstva, što je vrlo zahtjevan posao, za koji je potrebno imati dobre stručnjake, a koji je u slučaju pristupajućih zemalja trajao nekoliko mjeseci. Nakon "screeninga" utvrđuje se pregovaračka pozicija i počinju pregovori o 29 poglavlja acquis communatairea (pravne stečevine EU-a). Zatim slijedi zaključivanja pregovora, potpisivanje pristupnog sporazuma i njegova ratifikacija u svih 25 zemalja članica.

Ilustrirajući težinu posla koji predstoji Hrvatskoj, isti dužnosnik je rekao da će, između ostalog, trebati prevesti na hrvatski jezik oko 83.000 stranica acquisa, a onda i uspostaviti institucije za provedbu tih zakona.

Šest od 10 zemalja koje ulaze u EU 1. svibnja, započele su pregovore u prvoj polovici 1998., a preostale četiri početkom 2000.godine. Sve su završile pregovore u prosincu 2002., dakle najkraći rok za zaključivanje pregovora bio je nešto manje od tri godine. Godine 2003. i 2004. te prva četiri mjeseca ove godine iskorištene su za potpisivanje, ratifikaciju i preostale pripreme za punopravno članstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se da bi Hrvatska mogla započeti pregovore krajem ove ili početkom sljedeće godine, a u tom slučaju da bi se "uhvatila" 2007. pregovori bi morali trajati znatno kraće nego u dosadašnjim slučajevima.

Međutim, britanski Financial Times piše nakon objave avisa za Hrvatsku, da bi pregovori mogli početi ujesen ove godine i da bi Hrvatska mogla ući 2007. zajedno s Bugarskom.

"Kada zemlje članice formalno prihvate preporuku Komisije na summitu u lipnju, diplomati očekuju početak pregovora ujesen", piše Financial Times.

"Ovisno o brzini pregovora i daljnjim reformama u zemlji, Hrvatska bi mogla biti spremna za priključenje 2007. zajedno s Bugarskom. Još nije sigurno hoće li do tada Rumunjska biti spremna", dodaje britanski dnevnik.

Dužnosnici Europske komisije izražavaju spremnost EU-a da se Hrvatskoj financijski pomogne na isti način kao i drugim kandidatima.

Ističu da se nakon 1. svibnja otvara mogućnost za veća sredstva iz europskih fondova za predpristupnu pomoć državama kandidatima, ali da je sada prerano govoriti koliko će ta pomoć iznositi i kada će je Hrvatska moći dobiti.

Do sada su zemlje kandidati iz predpristupnih fondova PHARE, SAPARD i ISPA dobivale ukupno 2,6 milijardi eura godišnje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara