Može li itko smijeniti ovo sa slike?

TIJEK suđenja "ličkom Tuđmanu" Josi Mraoviću, optuženom za silovanje američke košarkašice Ilishe Jarett, još jednom je cjelokupnoj hrvatskoj javnosti zorno prikazao kakvo nam je pravosuđe.

Krenimo od početka. Donedavni predsjednik gospićkog Županijskog suda, Pavao Rukavina, koji je krajem studenog smijenjen zbog teških propusta, dodijelio je izuzetno osjetljiv slučaj lokalnog moćnika optuženog za silovanje tamnopute Amerikanke sucu Branku Milanoviću.

Milanović je od ranije dobro poznat javnosti, prvenstveno po bizarnom obrazloženju presude Srbinu Svetozaru Karanu za ratne zločine. 2002. godine Milanović je u obrazloženju presude Karanu optuženom pripisao povijesnu krivnju njegovih predaka, ustvrdivši da optuženi "s precima i Osmanlijama već 500 godina vrši genocid nad Hrvatima".

1997. godine Milanović je oslobodio silovatelja obrazloživši da se žrtva mogla obraniti odnosno da je pristala na odnos. "Zrela žena zna osjetljiva mjesta kod muškarca i jednim bi ga udarcem izbacila iz borbe." - stoji u obrazloženju presude, koja je naknadno poništena, a silovatelj je pravomoćno osuđen i trenutno se nalazi u zatvoru.

No, unatoč činjenici da bi nakon takve dvije presude u svakoj normalnoj zemlji takav sudac davno ostao bez posla, njegov nadređeni Pavao Rukavina, koji je smijenjen zbog ogromnog broja neriješenih i "izgubljenih" predmeta, povjerio mu je suđenje u predmetu koji je potresao hrvatsku javnost, ali i izazvao bijes američkih diplomata u Zagrebu.

Čak je i predsjednik Hrvatske udruge sudaca, uvijek suzdržani Đuro Sessa, ustvrdio kako sucu Milanoviću nije smio biti povjeren slučaj silovanja Ilishe Jarett. Osim što doista mora biti objektivan i nepristran, sudac u javnosti mora i ostavljati takav dojam, ustvrdio je Sessa, a kakav je dojam javnosti o Milanoviću nakon presuda kojima se optuženom pripisuje stoljetna krivnja njegovih predaka odnosno da je žena sama kriva što je silovana, procijenite sami.

Kako je teklo suđenje? Za "ličkog Tuđmana" - kratko i slatko. Na prvoj, ujedno i jedinoj, sudskoj raspravi, Milanović je oslobodio Mraovića, a žrtva Ilisha Jarett nije ni saslušana. Sudski poziv žrtvi upućen je u SAD, iako je općepoznato da je Jarettova otišla živjeti i igrati košarku u Grčku, pa se tako nije ni mogla odazvati pozivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ono što je zgrozilo cjelokupnu hrvatsku javnost bilo je Milanovićevo obrazloženje presude. Za Milanovića, nasilno guranje Mraovićevog prsta u analni otvor američke košarkašice ne može se smatrati silovanjem.

Milanović je u obrazloženju presude naveo kako "u ovom slučaju ni prst ni anus nemaju svojstva spolnosti", te kako u "kontaktu prsta i anusa nema spolne radnje jer bi u tom slučaju i rukovanje bilo djelo silovanja". Na apsurdnost takvog obrazloženja zaista ne treba posebno ukazivati.

Za pretpostaviti je da će Vrhovni sud, baš kao u pet prijašnjih presuda Branka Milanovića, odbaciti oslobađajuću presudu Mraoviću.

No, najsramotnija u cijeloj priči je činjenica da Milanović i dalje obnaša dužnost suca Županijskog suda. I sve dok bude na toj dužnosti, s pravom ćemo moći reći da je pravosudni sustav crna rupa hrvatskog društva.

Neven Barković

(Foto: EPH)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara