Može li podijeljena Europa postići zajednički dogovor oko Iraka

EUROPSKA UNIJA pokušava premostiti podjele oko Iraka, nekoliko sati prije nego će glavni inspektori za oružje Hans Blix i Mohamed ElBaradei Vijeću sigurnosti UNa podnijeti izvješće o tome posjeduje li Irak oružje za masovno uništenje.

Velika Britanija slijedi u stopu Sjedinjene Države i šalje snage u Perzijski zaljev, ali Francuska i Njemačka traže da se inspektorima da još vremena. Mnoge europske države, barem zasad, dijele njihovu želju da se pristupi uporabi vojne sile.

´Očito, inspektori za oružje trebaju još vremena i mislim da bi im trebalo dati vrijeme koje im je potrebno´, rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Anna Lindh novinarima u Bruxellesu po dolasku na sastanak Vijeća ministara.

´Istovremeno tražimo od Iraka da u potunosti poštuje sve zahtjeve koje imaju inspektori´, dodala je.

Ministri vanjskih poslova četiriju zemalja EU, ujedno članica Vijeća sigurnosti UN-a - Velike Britanije, Francuske, Španjolske i Njemačke - održali su sastanak prije Vijeća ministara vanjskih poslova. Njima se priključio i Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, povjerenik EU za vanjske odnose Chris Patten te ministri iz sadašnje predsjedavajuće zemlje Grčke i buduće Italije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska, Italija, Danska i Nizozemska nešto su bliže američko-britanskom stajalištu oko Iraka, odnosno prihvaćaju uporabu vojne sile, ali ostale zemlje podupiru Francusku i Njemačku.

Belgijski ministar vanjskih poslova Louis Michel rekao je: ´Mislim da postoji kritična masa europskih zemalja koje slijede našu liniju. Potrebno je da je iznesu´.

Dodao je da će europske zemlje koje podupru američko-britansko stajalište bez druge rezolucije UN-a snositi ogromnu odgovornost.

Washington i London također se zalažu za drugu rezoluciju ali su spremne djelovati i bez nje. One se boje da bi Rusija ili čak Francuska mogle staviti veto na takvu rezoluciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara