Možemo li promijeniti ružne navike svojega partnera?

ŽENE se baš i ne mogu nadati da će promijeniti loše navike svojega muža, poput gomilanja prljave odjeće, laganja i neodržavanja obećanja, ali mogu barem pokušati, tvrde stručnjaci.

"Drsko je i gotovo nemoguće preodgojiti muškarca. Osobu ne možete mijenjati", tvrdi Regna Beer, bračna savjetnica Sveučilišta u Goettingenu. No, ipak možete "izraziti želju".

Mnoge prepirke muža i žene izviru iz različitog kućnog odgoja i društvenih navika, tvrdi psiholog Michael Thiel. Djevojčice već u ranom djetinjstvu stječu društvene navike i razvijaju govor, dok dječaci uvježbavaju agresivnost i snagu, tvrdi.

"Majke dječaka više vole jake nego slabe sinove i tako ih usmjeravaju. Rezultat takvog odgoja često primjećuju partnerice koje moraju trpjeti dugotrajnu šutnju, odgađanje posjeta liječniku i namjerno zaboravljanje telefonskog poziva rodbini i prijateljima." - rekao je Thiel.

Kad je riječ o kućnim "prekršajima" poput ostavljanja čarapa na svim mogućim i nemogućim mjestima u stanu, oštre kritike samo još više pogoršavaju situaciju.

Od prijetnji i optužbi mnogo su bolji pregovori jer bi oni trebali navesti partnera na razmišljanje.

"Na partnera je najlakše utjecati kad međusobni odnosi nisu poremećeni", tvrdi profesor Julius Kuhl sa sveučilišta u Osnabruecku. On partnerima preporučuje da najmanje dva sata tjedno razgovaraju o onome što ih muči.

"Brak se mora njegovati, baš kao što se automobil mora redovito voziti na servis. Kad se nešto pokvari, to se mora popraviti", tvrdi profesor.

Ako ih se upozori u pravo vrijeme, većinu se muškaraca može motivirati da naprave ono što im se zapravo ne radi, tvrdi Thiel. "Kad ispune zadaću, mnogi muškarci očekuju nagradu", kaže Thiel.

No, kad je riječ o nekim ključnim pitanjima, najbolje je prihvatiti partnera takvoga kakav je. To se, recimo, odnosi na izbor odjeće. "Pokušaj promjene osobe u skladu sa svojim idealima početak je kraja svakoga odnosa. Voljeti nekoga znači više razmišljati o drugome nego o sebi", tvrdi Thiel.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara