Možete piti i voziti, ali samo ako ste vezani!

HRVATSKI sabor izglasao je danas kako odredba od 0,00 promila alkohola u krvi prestaje važiti, te su usvojili novi zakon prema kojem će se moći voziti do 0,5 promila. No, ta odredba neće se odnositi na one između 16 do 24 godine koji će i dalje morati biti "sasvim trijezni" za volanom, a isto vrijedi i za profesionalne vozače.

No, prošla je "osporavana" odredba, za koju oporba kaže da je svojevrsna "kvaka 22", a koja kaže da unatoč tome što je moguće bez kazne voziti do 0.5, to ne vrijedi ukoliko počinite prometni prekršaj. Naime, ukoliko primjerice niste vezani, policajac će vam uz kaznu za to, dodati i onu za alkoholiziranost bez obzira što se eventualno napuhali ispod 0,5 promila. Za policiju ste u tom konkretnom slučaju nevezani i alkoholizirani.

Ako nećete platiti, uvijek vam ostaje zatvor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba iz redova SDP-a danas je pokušala ukinuti, kako kažu, "s pozicije prava nelogičnu odredbu", no nisu imali uspjeha, budući da su Šeks, Bebić, Friščić i ostalo koalicijsko vladajuće društvo bili neumoljivi. Zakon je za njih savršeno logičan. Također, prošle su i nove novčane kazne, koje su u odnosu na prošli zakon drastično porasle, a Vlada je u ovom slučaju pokazala "osjećajnost za povećanje troškova života", pa je velikodušno ponuđena alternativa odnosno zatvorska kazna.

Alternativne kazne vrijede u slučajevima prekoračenje brzine za više od 50 kilometara na sat u naseljenim mjestima, odbijanje testiranja na alkohol, lijekove i droge, vožnja s više od 1,5 promila alkohola u krvi, vožnja bez vozačke dozvole, vožnja pod zabranom. Novosti novog zakona su i mogućnost poništenja vozačke dozvole, a ukoliko na licu mjesta platite kaznu do 1.000 kuna, nema kaznenih bodova.

I.Ć.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara