MPŠ: Upisnik je interna baza podataka, ne služi za obračun doprinosa

UPISNIK poljoprivrednih gospodarstava interna je baza podataka Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i ne može se koristiti u druge svrhe, pa tako ni za obračun poreznih obveza ili obveza po osnovi doprinosa poljoprivrednika, ponovno je danas ustvrdilo Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva (MPŠ).

Ministarstvo je reagiralo na, kako navode, "nespretne interpretacije" (u sinoćnjem Dnevniku HTV-a) zbog kojih je, tvrde iz MPŠ-a, "u potpunosti dovedena u pitanje daljnja provedba Upisnika poljoprivrednih gospodarstava te je velik broj poljoprivrednika u svim županijama jutros u nadležnim Uredima državne uprave zatražio brisanje iz Upisnika".

Naime, određeni broj poljoprivrednih gospodarstava ovih je dana primio uplatnice za plaćanje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a pojavila su se i tumačenja da bi određeni broj umirovljenih poljoprivrednika koji su u Upisniku navedeni kao poljoprivrednici mogao ostati bez mirovina.

Činjenica jest, navode iz MPŠ-a, da su izmjenom propisa kojima su regulirane obveze uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje stvorene osnove za utvrđivanje obveza plaćanja doprinosa mirovinskog osiguranja po tzv. "generacijskoj solidarnosti" za sva poljoprivredna gospodarstva koja su svoje poslovanje regulirala kroz sustav PDV-a. Određeni broj gospodarstava ovih je dana primio rješenja od mirovinskog fonda i porezne uprave s utvrđenim iznosom obveze po osnovi doprinosa za mirovinsko osiguranje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosljedna primjena zakonske odredbe kojom se regulira da osoba umirovljenik ponovnim stjecanjem statusa osiguranika gubi pravo na mirovinu, dovela bi do gubitka prava na mirovinu upravo umirovljenih poljoprivrednika koji su svoje poslovanje u potpunosti uskladili s odredbama poreznih zakona, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede. Time bi se, kažu u MPŠ-u, stvorila negativna diskriminacija ovih gospodarstava, a istodobno bi uz ispisivanje iz Upisnika uslijedilo i brojno istupanje poljoprivrednika iz sustava PDV-a i gubljenje prava na državne potpore.

Ove okolnosti ukazuju kako je zbog izmjene zakonskih odredbi kojima su regulirane obveze po osnovi doprinosa za mirovinsko osiguranje, potrebno uskladiti i podzakonske propise kako bi se ovakve negativne posljedice izbjegle, kazali su u MPŠ-u.

Ministarstvo će stoga tražiti od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), sukladno zaključku Vlade iz siječnja ove godine, da kod izrade podzakonskih propisa koji se odnose na prava poljoprivrednika obave prethodne dogovore u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Svojim je zaključkom Vlada, uz ostalo, obvezala ministarstva rada i socijalne skrbi i zdravstva, kao i zavode za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i za zapošljavanje da kod izrade podzaklonskih akata vezanih na prava poljoprivrednika obave prethodne dogovore s Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara