Mraovićevoj firmi kazna do pola milijuna kuna zbog kupališta na Lici

Mraovićevoj firmi kazna do pola milijuna kuna zbog kupališta na Lici

LIČKOM tajkunu, Josi Mraoviću zabranjeni su građevinski zahvati na toku rijeke Like, kojim je htio napraviti privatno obiteljsko kupalište, a zbog ovog bi zahvata mogao njegova tvrtka "Bigrom" mogla isplatiti kaznu između 40 i 500 tisuća kuna, saznajemo iz Ministarstva poljoprivrede i vodnog gospodarstva.

Vodopravna inspekcija je zaključila kako "Lički Tuđman" nema dozvolu za betoniranje rijeke kod Bilaja, gdje je izgradio oko 80 metara potpornog zida u rijeci. On se služio eksplozivom i bagerom kako bi produbio dno i prilagodio riječnu obalu za kupanje. Međutim, to se ne spominje u zapisniku glavnog državnog vodopravnog inspektora Željka Makvića.

"Ribe su u vodi"

"Kako možemo znati da se time služio?", upitao je glasnogovornik tog ministarstva Mladen Pavić, kada smo mu postavili pitanje zašto se rovokopači ne spominju u zapisniku, i pozvali se na riječi Mladena Vodičke, voditelja ličke Vodnogospodarske ispostave, koja je prijavila Mraovića. Pavić kaže da će se to utvrditi kada završi postupak kojim se ispituje što je Mraović točno napravio, kako bi mogao kazneno odgovarati.

"Kazne za ovakvu devastaciju toka rijeke kreću za pravne osobe između 40 i 500 tisuća kuna, a za odgovornu fizičku osobu između 4 i 15 tisuća kuna", kazao je Pavić za Index. On tvrdi da devastacija nije mogla puno naškoditi ribljem fondu i prirodnoj ravnoteži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je govoriti o narušavanju ribljeg fonda i prirodne ravnoteže, problem je u zadiranju u prostor. Ribe su u vodi, ne može im se puno naštetiti na ovaj način, ali i to će se kasnije utvrditi", kaže glasnogovornik.

Komarci i zmije vrvili zapuštenom obalom rijeke

Državni je vodopravni inspektor također obvezao Hrvatske vode da žurno dostave stručno mišljenje o utjecaju radova na stabilnost i sigurnost vodnih građevina te o utjecaju na vodni režim rijeke Like. Hrvatske vode moraju dostaviti i prijedlog mjera sanacije, a za pomoć u sanaciji javio se i sam Mraović.

On je jučer u službenom razgovoru s vodopravnom inspekcijom rekao kako "želi da u konačnici radovi budu prihvatljivi za sve građane Gospića i na dobrobit Hrvatskih voda", a u cijeli se projekt upustio, piše Novi list, kako bi doveo u red zapuštenu obalu rijeke, u čijoj šikari sve vrvi komarcima i zmijama.

A.B.
Foto: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara