Mravi biljojedi opasni za prašume

ISTRAŽIVANJE 195 mravljih vrsta u Peruu i na Brunejima pokazalo je da su ti biljojedi opasniji za tropske prašume no što se pretpostavljalo.

Ovo je otkriće značajno zbog brojnosti mravljih vrsta. Istraživači procjenjuju da te životinje čine čak 30 posto ukupne životinjske populacije u tropskim prašumama, što je puno više od sisavaca, piše "National Geographic".

Za mrave iz tropskih prašuma dosad se pretpostavljalo da su uglavnom svejedi, rekao je Francis Ratnieks, stručnjak za insekte Sveučilišta Sheffield, pa ih se isključivalo iz procjena broja vrsta koje se hrane biljkama.

Jedna procjena, utemeljena na količini lišća koju pojedu pojedini insekti, pokazala je da se zahvaljujući njima godišnje gubi oko 0,8 tona biljne mase po hektaru šume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novo istraživanje Diane Davidson sa Sveučilišta Utah pokazuje, pak, da je ta procjena daleko ispod prave vrijednosti.

Kako bi odredili mjesto mrava u prehrambenom lancu, istraživači su analizirali odnos 14N i 15N (izotopi nitrogena) u njihovim proteinima. Oba izotopa su stabilna, ali enzimi koji razgrađuju proteine radije upotrebljavaju 14N, pa je udio 15N viši što je određena životinja na višem mjestu u prehrambenom lancu. Ta je tehnika toliko osjetljiva da može razlikovati ljudske vegetarijance od nevegetarijanaca.

Na iznenađenje znanstvenika, odnos 14N:15N je kod velikog broja mravljih vrsta tipičniji za biljojede, nego za grabežljivce, što pokazuje da insekti većinu nitrogena dobivaju izravno iz biljaka. No, oni se manje hrane lišćem, a više biljkama bogatim šećerom, polenom i afidima.

Znanstvenici najavljuju da je idući korak u istraživanju utvrditi točnu količinu prašume koju mravi godišnje istrijebe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara