Mreža 099 odlazi u povijest

ZAKLJUČNO sa 31. ožujkom 2005. godine ugasit će se analogna mobilna mreža prve generacije – NMT, popularnije nazvana "Mobitel", u skladu sa sporazumom o njenom gašenju kojega su 13. prosinca 2004. godine potpisali T-Mobile Hrvatska i Vijeće Agencije za telekomunikacije Republike Hrvatske.

Simbolično i praktično, gašenje NMT mreže obilježit će početak nove ere mobilne telefonije u Hrvatskoj u kojoj T-Mobile Hrvatska uvodi usluge UMTS-a, usluge mobilnih komunikacija treće generacije za koju će se gašenjem NMT sustava osigurati dodatni resursi i kapaciteti, tj. postojeće lokacije NMT antena iskoristit će se za izgradnju novog 3G sustava. Na taj će se način maksimalno zaštiti okoliš, u skladu s najvišim standardima očuvanja okoliša, što jamči certifikat ISO 14001 kojeg je T-Mobile Hrvatska nositelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po svojim tehnološkim rješenjima NMT 099 mreža odavno nije u mogućnosti pružiti onu razinu kvalitete koju T-Mobile želi pružiti svim svojim korisnicima. Ograničenja NMT mreže uočili su i korisnici kojih je broj posljednjih godina kontinuirano opadao, da bi ih danas bilo svega nešto više od šest tisuća. Istodobno, proteklih godina T-Mobile je investirao znatna sredstva u razvoj Cronet mreže i usluga te danas, s više od 1200 odašiljača diljem Hrvatske, osigurava populacijsku pokrivenost GSM signalom veću od 98 posto, čime uglavnom u potpunosti pokriva i područja dosad pokrivena NMT signalom.Uz takvu pokrivenost Hrvatske GSM signalom prelazak s jedne mreže na drugu korisnici T-Mobilea gotovo i neće osjetiti, dok će im prelazak u milijunsku obitelj GSM korisnika omogućiti korištenje širokog spektra novih usluga koje im do sada nisu bile dostupne.

Prigodom prestanka rada NMT mreže u Hrvatskoj, aktivnim korisnicima nekad vrlo popularnog "Mobitela", među kojim su neki i od prvih korisnika mobilnih komunikacija u Hrvatskoj i tako najvjerniji i najstariji korisnici usluga T-Mobilea, uključenje u postojeću obitelj T-Mobile CRONET korisnika bit će omogućeno pod jedinstvenim i posebnim uvjetima unutar ponude koja će vrijediti do 1. ožujka 2005. godine. U skladu s najvišim standardima očuvanja okoliša i certifikatom ISO 14001, T-Mobile će nagraditi sve korisnike NMT 099 mreže koji odluče svoj NMT uređaj vratiti na jedno od prodajnih mjesta T-Mobilea ili u T-Centre i tako omogućiti da se uređaji recikliraju izbjegavajući i najmanje onečišćenje okoliša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara