mrkopalj: otvoren 41. memorijal mira

U Mrkoplju je večeras, u nazočnosti pokrovitelja predsjednika Republike Stjepana Mesića, otvoren 41. Memorijal mira, manifestacija koja se održava u spomen na partizanski marš iz Like u Gorski kotar, tijekom kojega se 26 partizana smrznulo na Matić poljani 19. veljače 1944.

Svake se godine u okviru memorijala održava i natjecanje u skijaškom trčanju, koje je u Mrkoplju prvi put održano prije 90 godina, pa je ovom prilikom obilježen taj jubilej.

Predsjednik Mesić je na otvaranju manifestacije rekao da su partizani, kao i dragovoljci Domovinskog rata, ´udarili temelje hrvatskoj državi´ boreći se protiv fašizma. Napomenuo je da se Hrvatska ponovno suočava s, kako je rekao, ´demonima fašizma za koje smo mislili da su iza nas´.

Osvrnuvši se na mrkopaljski skijaški jubilej, Mesić je kazao kako bi u razvijanju sportskog turizma u Gorskom kotaru trebalo iskoristiti pobjede hrvatskih skijaša.

Razvoj turizma u Gorskom kotaru pridonio bi razvoju gospodarstva, otvaranju radnih mjesta te ostanku mladih u ovom kraju, rekao je Mesić, no, dodao je kako gradovi i općine ne mogu sami financirati održavanje skijaških terena.

Uz predsjednika Mesića večerašnjoj su svečanosti bili nazočni predsjednik Saveza antifašističkih boraca Ivan Fumić, predstavnici Primorsko-goranske županije i Hrvatske vojske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara