msgr. barišić: Mir je Kristovo drugo ime

Središnje uskrsno misno slavlje u Splitskomakarskoj nadbiskupiji održano je u starodrevnoj katedrali sv. Duje u Splitu gdje je nadbiskup splitskomakarski msgr. Marin Barišić propovijed u cijelosti posvetio miru, naglasivši da je mir Kristovo drugo ime. L

Poželivši da mir prožme svakodnevnicu naše domovine, nadbiskup Barišić je kazao da nas stvarnost oko nas ipak ostavlja zbunjene i ožalošćene.

"Gdje je ta dobra volja ljudi kada ni jedan ljudski život ne prođe a da ne doživi rat. Čemu ovakva nerazumna trka u naoružanju, a znamo kakve su posljedice toga, osobito mi koji smo doživjeli bezumni agresorski rat", kazao je nadbiskup Barišić, dodavši kako smo se osobito mi u Hrvatskoj nadali da će se više uvažiti glas Svetog Oca te da će i Hrvatska u cijelosti stati na stranu mira, jer je mir najveći interes i Hrvatske i svijeta. A vidimo danas, kazao je msgr. Barišić, kako rat hara tutnji i pustinjom i gdje god dođe ostavlja pustoš i klice budućih sukoba.

Nadbiskup Barišić poručio je da je Krist temelj mira toliko potrebnog svijetu koji je postao ovisnik sukoba. Više nego ikad potrebni smo Isusovog mira jer povijest, otkad je pisane riječi, bilježi da je bilo 14 tisuća ratova u kojima je poginulo tri milijarde ljudi. A tko bi mogao izbrojati sve one obiteljske, susjedske i druge sukobe u svakodnevnom životu. A "Mir Vama" bile su prve riječi uskrslog Krista. Taj mir ne mogu samo osigurati zakoni, jer najvažniji je čovjek, istaknuo je msgr. Barišić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mir u vama" - srce je ljudske povijesti, a Kristov mir nije onaj što ga danas neke moćne zemlje donose jednom narodu. Izvor svog nemira i nereda, napetosti i rata nalazi se u grijehu. Kultura mira znači ljubav i praštanje, brigu za siromašne i patnike. Sve je to povezano s čovjekom jer, rekao je nadbiskup Barišić, čovjek nosi sve - mržnju ili ljubav.

U svemu je važna i odgovornost medija koja mora biti u službi mira, a ponovni dolazak Svetog Oca u Hrvatsku ohrabruje nas vjernike da budemo i ostanemo svjedoci mira, kazao je, uz ostalo, na svečanom misnom slavlju danas na Uskrs nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić.

(Hina) em mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara