MSGR. Bozanić istaknuo ulogu crkve u socijalnoj solidarnosti

ULOGA Crkve očituje se i u poticanju solidarnosti posebno prema onima koji su socijalno najugroženiji u našem društvu, rekao je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, ističući kako se protiv siromaštva moramo boriti sami, ne očekujući pomoć sa strane.

´Potrebno je donositi zakone koji će štititi opće dobro te se suprotstaviti korupciji koja je ključno pitanje našega društva, a protiv nje se ne bore niti oni najodgovorniji´, ocijenio je zagrebački nadbiskup na današnjoj božićnoj konferenciji za novinare.

Odgovarajući na novinarski upit je li na nedavnom susretu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i državnog tajnika Svete Stolice Angela Sodana bilo riječi o pomoći Svete Stolice Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju, Bozanić je odgovorio da nije bio niti na jednom sastanku na kojemu se državno izaslanstvo sastalo i razgovaralo s predstavnicima Svete Stolice.

Na pitanje o odnosu vlasti prema Domovinskom ratu, odnosno o polarizaciji na ljevicu i desnicu u našem društvu, Bozanić je odgovorio kako smo u nekim pitanjima previše opterećni prošlošću, da nam se stalno nameću nove-stare teme, te se tako preskače rješavanje aktualnih, životno važnih pitanja.

Govoreći o najavama trećeg Papina posjeta Hrvatskoj iduće godine, Bozanić je kazao da se priprema veliki program Papina posjeta Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Zadru. Dodao je da Sveta Stolica o tome još službeno nije izvijestila Hrvatsku biskupsku konferenciju, a da ona obično otprilike dva mjeseca prije Papina dolaska o tome izvijesti predstavnike mjesne crkve. Najavio je da će 7. siječnja iz Rima doći posebna komisija koja će obići određena mjesta gdje se planira Papin dolazak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bozanić je istaknuo da se Sveti Otac posebno priprema da našim vjernicima približi pastoral obitelji te je zbog toga HBK nedavno tiskao Direktorij za obiteljski pastoral. Jedan od naglasaka toga putovanja bila bi i molitva za mir, perspektive života u miru, ekumenski dijalog, važnost i zaštita poljodjelaca, odnosno zemlje i zaštita okoliša, o čemu bi Papa posebno propovijedao u Osijeku.

Na novinarski upit postoji li mogućnost da Papa posjeti Banju Luku, nadbiskup Bozanić je rekao da je riječ o drugoj državi i da se to odnosi na Biskupsku konferenciju BiH.

Nadbiskup Bozanić izvijestio je novinare i o pripremama za održavanje Sinode Zagrebačke nadbiskupije, koja će se održati za otprilike dvije i pol godine, istaknuvši da će to biti prva sinoda nakon II. Vatikanskog koncila.

Bozanić je izrazio zadovoljstvo što su danas u Rimu pročitani dekreti o čudu po zagovoru časnih sluga Božjih - Ivana Merza i sestre Marije od Propetog Petković. To je zadnji čin u njihovu proglašenju blaženima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara