Msgr. Bozanić predvodio misu za Domovinu

MISU za Domovinu predvodio je danas na Dan državnosti . zagrebački nadbiskup msgr. Josip Bozanić u crkvi sv. Marka u Zagrebu.

Uz nadbiskupa Bozanića u misnom slavlju sudjelovao je i apostolski nuncij msgr. Giulio Einaudi. Na misi, kojom se proslavlja Dan državnosti, bili su i predsjednici države, Sabora i Vlade Stjepan Mesić, Zlatko Tomčić i Ivica Račan, te potpredsjednici Vlade i Sabora, saborski zastupnici, čelnici oporbenih stranaka i predstavnici Gradskog poglavarstva.

Nadbiskup Bozanić pozvao je vjernike da mole Božju pomoć za svoju državu i za ljude na vlasti, te za mudrost, mir i odgovornost u rješavanju teških pitanja, kako bi se što više učvrstila solidarnost među različitim sastavnicama društva, promicalo poštivanje svake osobe i zajedničko dobro svih građana.

Čestitavši Dan državnosti predstavnicima državnih vlasti, nadbiskup Bozanić je u ime Hrvatske biskupske konferencije zahvalio svim državnim ustanovama na velikom zauzimanju i uspješno obavljenom poslu u organizaciji trećeg Papina posjeta Hrvatskoj.

Katolička crkva u Hrvatskoj ponosna je na svoju državu i raduje se svakom njezinom plemenitom uspjehu, istaknuo je u propovijedi nadbiskup Bozanić. Posebno se osvrnuo na Papine poruke trećeg pohoda Hrvatskoj, koji je istaknuo značenje drevnih kršćanskih korijena naše zemlje, jer je kršćanstvo u prošlosti dalo veliki doprinos kulturnom, umjetničkom, ali ponajprije duhovnom i moralnom razvoju Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stoga će kršćanstvo, po riječima Svetog Oca, nastaviti pridonositi učinkovitom razvitku sadašnjosti i budućnosti Hrvatske kroz temeljne vrijednosti, kao što su dostojanstvo osobe, čudoredna i umna čestitost, vjerska sloboda, obrana obitelji, prihvaćanje i poštivanje života, solidarnost, poštivanje manjina, sve vrijednosti što su upisane u narav svakog ljudskog bića. Za sve te vrijednosti, dodao je msgr. Bozanić, veliku zaslugu ima kršćanstvo koje ih je prepoznalo i koje ih navješćuje.

"Prepoznavajući bolne tragove nedavne prošlosti Papa je", podsjetio je msgr. Bozanić, pozvao sve one koji imaju vlast, i na građanskom i na vjerskom području, da se ne umore liječeći rane uzrokovane ratom i uklanjajući posljedice totalitarnog sustava, koji je previše vremena nastojao nametnuti ideologiju suprotnu čovjeku i njegovu dostojanstvu.

U propovijedi je nadbiskup podsjetio i na Papine riječi koje su se odnosile na obitelj u Hrvatskoj, posebno na rješavanje socijalnih problema, a među kojima je na prvom mjestu pitanje stambenog prostora i nezaposlenosti, te poštivanje nedjelje kako bi se članovima obitelji omogućilo da budu zajedno. Naglasio je zauzimanje Svetog Oca za pomirenje, solidarnost i društvenu pravdu, što zahtijeva osobitu hrabrost ovoga naraštaja. Sveti Otac je posebno očitovao svoju blizinu prema potrebitima, naglasio je Bozanić, dodavši da je Papa pohodom našoj domovini obnovio povjerenje i učvrstio zajedništvo u hrvatskom društvu. Izričito je podupro nastojanje Hrvatske da postane sastavni dio, u političkom i gospodarskom pogledu, velike obitelji europskih naroda, jer će kako je istaknuo, bogata baština Hrvatske sigurno pridonijeti učvršćenju Unije, kako upravne i teritorijalne cjeline tako i duhovne i kulturne stvarnosti.

Na završetku misnog slavlja nadbiskup je zazvao blagoslov na domovinu Hrvatsku, posebno za njezinu mladež i djecu koja su budućnost Hrvatske. Misa za domovinu završila je državnom himnom.

(Hina) ta mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara