Mučiteljica iračkih vojnika iz zatvora Abu Ghraib žali, ali ne pokazuje kajanje

Mučiteljica iračkih vojnika iz zatvora Abu Ghraib žali, ali ne pokazuje kajanje

LYNNDIE ENGLAND lice s fotografija mučenja u zatvoru Abu Ghraib, rekla je u intervjuu za njemački časopis Stern kako joj je žao što je bila na fotografijama koje prikazuju zatvorenike omraženog iračkog zatvora i kako vjeruje da su scene ponižavanja i mučenja poslužile anti-američkim pobunjenicima kao poticaj na zajedničku borbu.

U intervjuu, England je žalila - ali nije pokazala kajanje, već vjeruje kako su fotografije sigurno potaknule pobunjenike u Iraku.

"Vjerujem da se pobunjeništvo, otkako su fotografije izašle u javnost, podiglo na višu razinu i kako su Iračani napadali Amerikance i Britance, a oni su zauzvrat napadali njih te su se jednostavno samo ubijali. Nisam bila sretna zbog toga... Ne, poludjela sam. Da mediji nisu pokazali te fotografije, deset tisuća života moglo je biti spašeno", izjavila je.

Na upit zašto krivi medije za kontroverzu, rekla je kako ona nije dala fotografije u javnost.

"Da, snimila sam fotografije, ali ih nisam dala na uvid čitavom svijetu. Da, bila sam na pet ili šest fotografija i snimila ih nekoliko, a te fotke su bile sramotne i omalovažavajuće prema iračkoj i američkoj vladi", rekla je England.

"Vjerujem kako ne bi došlo do eskalacije sukoba da fotografije nisu objavljene diljem svijeta"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I žao mi je i osjećam se krivom za ono što sam učinila. Vjerujem kako ne bi došlo do eskalacije sukoba u ovoj mjeri da fotografije nisu objavljene diljem svijeta", zaključila je.

Na upit o tome je li ono što se dogodilo u Abu Garibu skandal ili nešto što se redovito događa u ratu, odgovorila je kako se radi o drugome.

"Hoću reći da se ono što smo napravili, događa u ratu. Jedino se to ne dokumentira", rekla je i dodala da to i ne bi bio tako velik skandal da su mediji prenijeli vijest, ali bez fotografija.

England je puštena iz zatvora u ožujku 2007. nakon što je odslužila 3 godine zatvora. Osuđena je za šest slučajeva zlostavljanja zatvorenika.

B.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara