Mučiteljica iz Abu Ghraiba teško opečena u zatvoru

LYNDDIE ENGLAND, 23-godišnja bivša američka vojna rezervistica, 14. prosinca je teško opečena u zatvoru u američkoj vojnoj bazi Miramar, gdje izdržava kaznu od tri godine zatvora zbog zlostavljanja iračkih zarobljenika u zloglasnom zatvoru Abu Ghraib.

England je možda najpoznatiji od svih sudionika američkog pohoda na Irak, što prije svega može zahvaliti digitalnoj fotografiji koja je obišla svijet početkom 2004. godine i na kojoj ona na uzici drži razodjevenog iračkog zarobljenika.

Uz ovu, objavljene su i fotografije na kojima ona, njen tadašnji dečko Charles Garner i drugi pripadnici 372. satnije vojne policije muče i ponižavaju iračke zarobljenike.

Objavljivanje tih fotografija izazvalo je šok u svjetskoj, a pogotovo američkoj javnosti, s obzirom da je američka vojska, koja je u Irak došla pod parolom oslobađanja Iračana od Sadamove diktature, počinila zlodjela u jednom od najzloglasnijih zatvora bivšeg režima.

Taj je, skandal, daleko više nego američki vojni gubici u Iraku, bio razlogom da mnogi, uključujući i pristaše američkog predsjednika Busha, zatraže ostavku ministra obrane Donalda Rumsfelda.

Bush je ostao vjeran Rumsfeldu, ali se osoblje upetljano na nižim razinama nije tako lako izvuklo. Zapovjednica zatvora, brigadir Janice Karpinski je smijenjena dok su England i još šest vojnika izvedeni pred vojni sud i optuženi za niz kaznenih djela  vezanih uz zlostavljanje.

Graner je kao predvoditelj mučenja osuđen na deset godina. England, koja je u početnoj nagodbi sa sudom priznala krivnju i pristala na jedanaest godina zatvora, u rujnu je osuđena samo na tri godine, nakon što se ispostavilo da nije znala da neke od Granerovih zapovijedi o postupanju sa zatvorenicima predstavljaju kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon osude, England je dobila posao u kuhinji zatvora Miramar, gdje je pripremala hranu za druge zatvorenike. Tamo su, prema riječima njene majke Terrie England, ostali zatvorenici i čuvari od nje prikupljali autograme.

Do nesreće je došlo kada je iz pećnice vadila piliće i tom prilikom na sebe prosula vrelo ulje po grudima. Dobila je opekline drugog i trećeg stupnja, a prema navodima majke, u zatvorskoj ambulanti su joj odbili dati sredstva za ublažavanje bolova.

England je, inače, slobodno vrijeme u zatvoru provodila proučavajući Bibliju, a jednom tjedno se telefonom javljala obitelji.

Lynndie England, su, inače, "Rolling Stonesi"  posvetili pjesmu "Dangerous Beauty" na svom najnovijem albumu "Bigger Bang".

(D.A.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara