Muenchen: CSU protiv proširenja EU

KRŠĆANSKO socijalna unija (CSU) protivi se daljnjem proširenju Europske unije a time i mogućem ulasku Hrvatske, Bugarske i Rumunjske sve dok se "EU ne konsolidira", proizlazi iz temeljnog vanjskopolitičkog dokumenta CSU-a koji je objavljen u dnevniku "Die Welt" a vodstvo stranke ga je prihvatilo na svojoj sjednici u ponedjeljak.

U dokumentu stoji da ulazak novih članica u EU ne bi riješio nego samo pogoršao probleme netom proširene Unije, pa se zaključuje da je najbolje s novim proširenjima pričekati dok EU "ne stane na svoje noge".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentu koji je djelomično predstavljen i u subotu na kongresu CSU-a, posvećenom vanjskoj politici i sigurnosti, još jednom se osuđuje prijedlog Europske komisije da se s Turskom započnu pregovori o punopravnom članstvu. CSU , slično kao i Kršćansko demokratska unija (CDU), podržava princip "privilegiranog partnerstva" s Turskom. Predsjednik CSU-a Edmund Stoiber je nakon sjednice stranačkog vodstva podržao inicijativu CDU-a za sakupljanjem potpisa protiv prijama Turske u EU. Tu inicijativu već su osudile njemačka vlada i ostale parlamentarne stranke.

U dokumentu se također traži "bolja zaštita njemačkih interesa" u inozemstvu u što je uključena i borba za stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Kršćansko-socijalna unija smatra da bi se i pomoć zemljama u razvoju također trebala uskladiti s "njemačkim interesima" u što ulazi i "pravedno iskorištavanje prirodnih resursa" u zemljama koje uživaju njemačku pomoć.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara